Lajme KLSH    

PANORAMALista e Bashkisë – Kreditë, emrat fitues që rrezikojnë shtëpitë – Jo të gjithë ata që kanë marrë miratimin do marrin kredinë për shtëpi. Drejtoresha e Strehimit tregon penalitetet. Në shtator del lista e reGAZETA SHQIPTARERritja e çmimit të ujit, ja kush do përjashtohet – Vendimi për kompensimin, vlera do të jetë sa shtesa e tarifës – Nga kryefamiljarët që s’kanë asnjë të punësuar, invalidët, deri të gratë e veja dhe bizneset… Detajet e draftit për rimbursiminSHEKULLIMoikom Zeqo: Çmimi i ujit nuk përballohet, rrisni rrogat e pensionet – Intervista/Shkrimtari flet për vendimin e bashkisë. “Uji të jetë i pijshëm, jo i kontaminuarSHQIPTARJA.COMReforma në administratë – Qeveria “Rama 2”, ja 10 operacionet në 100 ditëAbuzimet e administratës, 590 mln euro dëm – Raporti i KLSH – Shkelje të mëdha financiare janar-qershor. Punonjësit e dikastereve dhe bashkive, 14.4 milionë euro dëmPensioni i reduktuar, si merret para se të mbushni moshën – ISSH sqaron procedurat – Sa vite ju duhen për të marrë pension para kohe. Ulet përfitimi, të gjitha dokumentet që duhenMAPO WEEKENDRritja e çmimit të ujit, në dorë të Kolegjit Zgjedhor – LSI ka ankimuar në Kolegjin Zgjedhor vendimin për t’i kaluar mandatin e anëtares së këshillit bashkiak Genta Mezinit, e cila votoi pro rritjes së çmimit të ujit. Sipas kërkesës, mandati i anëtares së këshillit i takonte kandidates Lindita Veliasi.Selami Xhepa: “10 Ministri/100 Institucione” një reformë e dobishme dhe e duhurSCAN

Kryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit, Bujar Leskaj dhe Drejtori i Drejtorisë së Përgjithshme të Parandalimit të Pastrimit të Parave (DPPP), Arlind Gjokuta nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi që ka si qëllim vendosjen e një bashkëpunimi të ndërsjellë, nëpërmjet shkëmbimit të informacionit konkret dhe të frytshëm në funksion të parandalimit e luftës kundër korrupsionit e pastrimit të parave, ose aktiviteteve të lidhura me to si dhe forcimin e sistemit parandalues kundër pastrimit të parave në vend.“Kjo marrëveshje, ndër të tjera, parashikon angazhimin e KLSH-së dhe DPPP-së për të bashkëpunuar për çështje që lidhen me fenomenet e  korrupsionit dhe të pastrimit të parave. Në çdo rast që KLSH bën kallëzim në prokurori për çështje që kanë të bëjnë me fushën që mbulon DPPPP, kallëzimi do t’i përcillet edhe këtij institucioni. Të dyja institucionet do të organizojnë trajnime dhe studime të përbashkëta, për fusha me interes reciprok, si edhe do të organizojnë në mënyrë periodike takime pune në nivel drejtues, etj” njofton KLSH.Në fjalën e tij, Kryetari i KLSH-së e konsideroi marrëveshjen e bashkëpunimit tejet të rëndësishme për Kontrollin e Lartë të Shtetit për shkak të rolit të rëndësishëm që ka Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit të Pastrimit të Parave, “DPPPP-a është një institucion me rëndësi të vecantë për mbrojtjen e interesave ekonomike të shtetit shqiptar. Pastrimi i parave është një fenomen i lidhur me korrupsionin dhe me financimin e terrorizmit, i cili përbën rrezik jo vetëm për financat publike por edhe për sigurinë kombëtare.  Si e tillë, sinergjia e shtetit ligjor mes KLSH-së, DPPPP-së dhe institucioneve të tjera publike do të jetë tepër produktive për të luftuar fenomene të tilla. Në emër të Kontrollit të Lartë të Shtetit e vlerësoj vizionin e z.Gjokuta, jo vetëm për punën e mirë në drejtimin e këtij institucioni, por për qasjen dhe frymën e bashkëpunimin që ka treguar me Kontrollin e Lartë të Shtetit, duke shprehur vullnetin për të nënshkruar këtë marrëveshje bashkëpunimi”.Zoti Leskaj theksoi se në zbatim të kësaj marrëveshjeje dhe motos së INTOSAI-t, “Experientia mutua omnibus prodest”, do të formalizohet bashkëpunimi i deritanishëm duke përfshirë një pikë të veçantë për të përcjelle informacione tek Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit të Pastrimit të Parave, pas çdo auditimi të rëndësishëm të KLSH-së.“KLSH do të jetë një agjent i mirë i DPPPP-së që do të informojë këtë institucion mbi hartën e risqeve të korrupsionit dhe për çdo  informacion me dukuri korruptive”, përfundoi z.Leskaj.Drejtori i Drejtorisë së Përgjithshme të Parandalimit të Pastrimit të Parave e përkufizoi me një moto iniciativën e tij për të nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me KLSH: “Vetëm mund të bëjmë pak, së bashku mund të arrijmë shumë”. “Në këtë frymë, e çmoj në maksimum nënshkrimin e marrëveshjes së bashkëpunimit me KLSH-në dhe vlerësoj gatishmërinë e Kryetarit Leskaj për të nënshkruar pa vonesa këtë bashkëpunim. KLSH ka treguar se është një institucion serioz që i kushton vëmendjen e duhur bashkëpunimit ndërinstitucional dhe ndërkombëtar, si një pikënisje dhe shprehje e një vizioni largpamës, në funksion të rritjes së performancës dhe përmbushjes së objektivave dhe detyrimeve ligjore”.Z.Gjokuta e konsideroi marrëveshjen e bashkëpunimit si një program të përbashkët pune, i cili do të ketë impakt jo vetëm tek të dy institucionet, por edhe tek institucionet e tjera publike: “Marrëveshja do të shërbejë si një gur i rëndësishëm në ngritjen dhe forcimin më tej të murit të shtetit ligjor, duke ndikuar kështu si në kufizimin e abuzimeve me pronën e financave shtetërore, por edhe në rritjen e efikasitet të sistemit parandalues të pastrimit të parave në vend”.SCAN

Mbi 26 mijë punonjës rezultojnë me gabime në emër ose mbiemër në sistemin e Institutit të Sigurimeve Shoqërore, kur këto të dhëna kryqëzohen me regjistrin e Drejtorisë së Përgjithshme të Gjendjes Civile, shkruan “Gazeta Shqiptare”.Gabimet që kanë dalë nga një auditim i fundit i Kontrollit të Lartë të Shtetit, i klasifikuar si audit për Teknologjinë dhe Informacionin kanë zbuluar një seri problematikash, që nisin nga sistemet e ‘back-up’-it deri tek mosrakordimi i emrave mes Tatimeve, ISSH dhe Gjendjes Civile. KLSH ka gjetur gabime edhe në mënyrën e llogaritjes së kontributeve si për pjesën e punëmarrësit, ashtu edhe për atë të punëdhënësit.AuditimiNga auditimi u konstatua se të dhënat (NID, emër, mbiemër) e punonjësve të importuar nga DPT, me ato të regjistrit të gjendjes civile u identifikuan disa problematika lidhur me informacionin e importuar nga DPT. Janë identifikuar 669 punonjës, të cilët nuk gjenden në regjistrin e DPGJC. Këta punonjës nuk gjenden as në regjistrin e personave që kanë ndërruar jetë. Sipas KLSH-së, janë identifikuar 26,314 raste kur emri ose mbiemri i punonjësit të deklaruar nuk është i njëjtë me atë të DPGJC për të njëjtin NID. Gjithashtu janë identifikuar 80 raste kur të dhënat për emrin dhe mbiemrin janë të ndryshëm, çfarë do të thotë se këta persona janë të ndryshëm. Nga kontrolli i të dhënave për NID-et e “sakta në format” me regjistrin e personave që kanë ndërruar jetë të DPGJC, rezulton se DPT i dërgon ISSH-së informacion për 4,028 persona, të cilët kanë ndërruar jetë prej kohësh.SCAN

Kontrollet e ushtruara nga KLSH në katër muajt e parë të këtij viti kanë rezultuar me në numër të lartë masash administrative dhe disiplinore.Të dhënat e buletinit të fundit që fokusohej tek aktiviteti ekonomik i institucioneve në vitet 2014-2016 mbajnë të njëjtën tendencë si në rekomandime edhe në kallëzime.Të paktën 13 drejtues të rangut të mesëm dhe të lartë janë kallëzuar në Prokurori nga të cilat 9 janë në hetim nga degët e prokurorive në rrethe, 4 indicie i janë përcjellë prokurorisë për vlerësim.Por më i lartë është numri i masave i cili në 4 muaj kap shifrën 477. Nga këto të paktën 160 prej tyre janë masa disiplinore bazuar në ligjin “Për nëpunësin civil”, 147 janë masa që bazohen në Kodin e punës dhe kontratën kolektive apo individuale të punës dhe 170 janë masa administrative në kompetencë të dy institucioneve të tjera.Ndër vite KLSH ka qenë aktive me rekomandime dhe kallëzime por në shumë raste duket se institucionet që duhet të kenë vendimmarrje i zvarrisin ose nuk i marrin parasysh ato.Nertila Maho/SCAN