Lajme KLSH    

PANORAMALargimet nga puna, nga 2014 në 2018 janë paguar 94 milionë euro dëmshpërblimeMeta, kundër Angjelit për KLSH, forcon shumicën, jo institucioninProtesta e studentëve, Majko: Më bënë të ndihesha i pasigurt për atë që po ndodhte“Ekonomia” s’kualifikon kandidatët për bordin e AMFTargat provizore të makinave, nga 11 janari aplikimi onlineKryebashkiaku Veliaj: mandatin tjetër do rrisim punësiminLegalizimet, 250 familjet që marrin lejen në TiranëGAZETA SHQIPTAREVendimi, sa do t’u kushtojnë shqiptarëve zgjedhjet lokaleStudimi, 100 mln USD të humbura nga gjyqet në administratëOpozita e bashkuar, zbardhen katër pikat e platformës së bashkëpunimitDebat për PPP, Shehaj: 70 mln euro për 16 km rrugë. Vijoni të vidhniTiranë, Aluizni: 250 personat që kanë gati lejet e legalizimit. Përfituesit në zonat përreth kryeqytetitHije skandali në koncesionin e laboratorëveZbardhen rezultatet e provimit për 1000 infermierë në 10 qarqeSHEKULLITenderët e Drejtësisë, pranga specialist i ITNafta – Ndotje alarmante nga puset në ZharrëzKQZ ndan paratë për zgjedhjet, PS dhe PD marrin 170 milionë lekëLegalizimet, 300 emrat që kanë gati lejet në rrethinat e TiranësLegalizimi i pallateve, procesi i ngadaltëSHQIPTARJA.COMBasha nis ndarjen e bashkive me krerët e partive aleateNis gjyqi për gjobën 46 mln lekë ndaj tregut Agro-Ushqimor TiranëTiranë, ja zotëruesit e objekteve që përfitojnë lejen e legalizimit.SCAN

Presidenti Ilir Meta ka kërkuar angazhimin e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Prokurorisë për të hetuar vendimin që i anulon dënimin me burg përjetë Dritan Dajtit. Në një deklaratë të shkurtër, kreu i shtetit ka thënë: “Mbështes reagimin dhe thirrjen e ambasadorit të BE-së, Soreca, që KLGJ e Prokuroria të vihen në lëvizje për të vlerësuar e verifikuar çështjen ne fjalë”. Në një postim në Twitter ditën e djeshme, Luigi Soreca ka shkruar: “Vendimi i Gjykatës së Apelit për zvogëlimin e dënimit të të pandehurit të dënuar për vrasjen e 4 policëve bën thirrje për vlerësim urgjent nga KLGJ dhe Prokurori i Përgjithshëm. Reforma në drejtësi është e pakthyeshme dhe do të mbulojë të gjitha nivelet e juridiksionit”. Ndërkohë, sa i përket kandidaturës për kreun e KLSH-së, e cila është rrëzuar dy herë nga votat e mazhorancës pas propozimit të Presidentit, Meta tha shkurtimisht: “Jam i bindur, se të gjitha bindjet dhe propozimet e Presidentit, synojnë forcimin e institucioneve të pavarura dhe të shërbimit të ligjit e jo të forcimit të shumicës”. Top Channel

25 inspektime të kryera nga Departamenti i Auditimit të Aseteve dhe Mjedisit për vitin 2018 pranë Kontrollit të Lartë të Shtetit kanë zbardhur një numër shumë të madh shkeljesh në menaxhimin e pronave e pasurive shtetërore si dhe një dëm të konsiderueshëm prej afro 6 milionë dollarësh.  8 prej këtyre auditimeve janë kryer zyrat e regjistrimit të pasurive, 7 në drejtori të ALUIZNI-t,  6 nëpër ente mjedisore , 1 në Agjencinë e Trajtimit të Pronave, dhe 2 për zbatimin e rekomandimeve.Sipas raportit vjetor të punës të këtij departamenti, i disponuar nga Scan, në institucionet e mësipërme janë dhënë në total 201 masa disiplinore , 70 masa zhdëmtuese me vlerë  642 milionë lekësh, 9 kallëzime penale për 46 persona (ku një kallëzime është indice me numër të pacaktuar personash),, si dhe 34 masa organizativo-zhdëmtimi me vlerën 1,1 miliardë lekësh për mospërdorimin me eficencë të shpenzimeve dhe krijimin e të ardhurave.Në raport saktësohet se gjatë periudhës Janar–Dhjetor 2018, KLSH ka realizuar 8 auditime në zyrat e regjistrimit, ku është konstatuar një dëm ekonomik i matshëm në vlerën 236 milionë lekë dhe të ardhura të munguara në vlerën 188 milionë lekëve.Lorenc Rabeta/SCAN

Prokurimet publike kane qenë edhe për vitin që sapo lamë pas një prej shkaqeve kryesore të dëmeve financiare dhe të ardhurave të munguara në arkën e shtetit. Scan ka zbardhur analizën e Kontrollit të Lartë të Shtetit të kryer në 29 institucione qendrore shtetërore gjatë vitit 2018, ku ka zbardhur rreth 120 milionë dollarë të ardhura të munguara në buxhetin e shtetit, si dhe keqmenaxhim të fondeve për një vlerë totale prej rreth 14 milionë dollarësh.ndër problematikat e konstatuara në auditimet e përputhshmërisë analiza e KLSH veçon shkeljet në  procedurat prokurimit në kundërshtim me Rregullat e Prokurimit Publik, të cilat kanë ndikuar negativisht në: rritjen e konkurrencës;në përdorimin e fondeve publike me efiçencë, ekonomicitetit dhe efektivitet; në rishpërndarje fondesh të pa argumentuara dhe pa pasur analiza specifike të detajuara; në llogaritjen dhe argumentimin e fondeve limite; në hartimi e kritereve të veçanta në lidhje me përmbushjen e operatorëve ekonomik të kapaciteteve ekonomike,  financiar dhe kapaciteteve teknike.Sipas raportit zyrtarë të Kontrollit të Lartë të Shtetit, pas këtyre auditimeve janë lënë 344 rekomandime për përmirësimin e veprimtarisë së institucioneve me karakter organizativ, në të cilat përfshihen edhe të ardhura të munguara për buxhetin e shtetit me vlerë të përgjithshme rreth 12,3 miliardë lekësh dhe përdorim të fondeve buxhetore pa efektivitet dhe ekonomicitet në vlerën e përgjithshme rreth 1,4 miliardë lekësh. Po ashtu, janë lënë në 49 raste rekomandime për shpërblim dëmi ekonomik në shumën totale rreth 410,000,000 lekë.  Për të gjithë këtë vlerë dëmi është kërkuar nxjerrja e titujve ekzekutivë për kthimin e tij.Lorenc Rabeta/SCAN