Lajme KLSH    

Presidenti i Republikës, Ilir Meta, nuk ka dekretuar largimin nga detyra si kryetar i KLSH të Bujar Leskaj.   Përmes një letre që kreu i shtetit Meta i drejton Leskajt, i kërkon atij që të qëndrojë në krye të KLSH-së deri sa të zgjidhet kryetari i ri.   “Nëse organi i Kontrollit të Lartë të Shtetit do të përfaqësohej nga një funksionar tjetër dhe jo nga Kryetari i tij, kjo do të zhvishte atë nga mbrojtja kushtetuese dhe ligjore që ka ky institucion dhe në këtë mënyrë do të cënohej integritet dhe pavarësia e tij”.   Gjithashtu Meta ka theksuar se është duke vlerësuar përzgjedhjen e një kandidature të re, për t’ia propozuar Kuvendit, pasi ky i fundit rrëzoi emrin e Vitore Tushës.

Kontrolli i Lartë i Shtetit ka kallëzuar në Prokurori 5 ish-regjistrues hipotekë së Kavajës.Sipas KLSH ata kanë regjistruar pasuri me AMPT pa dokumentacionin e duhur ligjor.Një sipërfaqe 162851 metra katrorë, me dokumente të parregullta e kanë kthyer nga tokë pyll e tokë pa fryt në tokë arë.Gjithashtu KLSH njofton se 5 ish-regjistruesit kryen tjetërsime të pasurive duke shkaktuar një dëm ekonomik të dukshëm në vlerën 14,490,960 lekë.“Ata regjistruan objekte me leje legalizimi pa respektuar distancat nga kanalit kryesor kullues, nga shtrati i detit dhe nga bregu i përroit të Leshnicës, regjistruar vendime të Komisionit të Kthimit Kompesntimi të Pronave në pasuri të cilat shërbejnë për interesa publike, kanë ndryshuar zërin kadastral nga pyll në truall për regjistrimin e lejeve të ndërtimti dhe lejeve të legalizimit pa miratimin e organeve të kompetente, duke degraduar brezin mbrojtës pyjor, sipërfaqen e gjelbër me pisha në dëm të zonës turistike bregdetare, ku statusi juridik i tokës ka qenë pyll,”-raporton Kontrolli i Lartë i Shtetit.Padia është ngritur nga S.C, me detyrë ish-Regjistrues, F.M, me detyrë ish Regjistruese, A.Q, me detyrë ish Regjistrues, F.Gj, me detyrë ish Regjistrues, A.M, me detyrë ish Regjistrues dhe ndaj D.K, me detyrë ish-Specialist Hartograf, të cilët akuzohen se në mospërmbushje të detyrës së tyre funksionale dhe shkelje të dispozitave ligjore, kanë konsumuar elementët e veprës penale të “Shpërdorimit të detyrës”, të parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal.KLSH ka përcjellë indicie penale pranë Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Kavajë me të gjitha provat dhe dokumentet përkatëse.

Presidenti Ilir Meta përzgjodhi Vitore Tushën si kandidate për Kryetare e Kontrollit të Lartë të Shtetit. Një ditë pas takimit me kryeministrin Rama dhe pak orë pas takimit me Kryetarin e Kuvendit, Gramoz Ruçi, kreu i shtetit i propozon Parlamentit anëtaren e Gjykatës Kushtetuese si pasuese e Bujar Leskajt. Bashkangjitur me CV e saj, Ilir Meta i vuri në dispozicion opinionit publik dhe medias edhe arsyet të cilat e bindën që mes 34 aplikantëve, të propozojë Vitore Tushën në krye të KLSH-së. “Presidenti i Republikës, vlerëson se znj. Vitore Tusha, aktualisht anëtare në detyrë e Gjykatës Kushtetuese, të cilës i ka mbaruar mandati në këtë funksion që prej datës 10 mars 2017, gëzon një integritet të lartë moral dhe profesional, e konfirmuar edhe në rrugë institucionale, pasi si subjekt i ligjit nr.84/2016, ajo është konfirmuar në detyrë dhe ka kaluar me sukses dhe me vendim të formës së prerë, procesin e rivlerësimit kalimtar (Vettingun), për të gjithë komponentët e këtij procesi, duke krijuar bindjen se kandidatura e saj është e denjë për t’u zgjedhur si Kryetar i Kontrollit ë Lartë të Shtetit”, thuhet në njoftimin e Presidencës. Por posti aktual i Vitore Tushës, ia bën më të vështirë vendimin mazhorancës. Sipas ligjit per funksionimin e Gjykatës Kushtetuese, Vitore Tusha, pavarësisht se i ka përfunduar mandati, vijon të qëndrojë në detyrë deri në zëvendësimin e saj. Në kushtet aktuale kur Këshilli i Emërimeve në Drejtësi është jashtë loje, zonja Tusha gëzon mandatin e anëtares së gjykatës dhe gjithashtu anëtare në KED. Por, kalimi i saj në KLSH e lë Gjykatën kushtetuese me vetëm një anëtar. Ai është Bashkim Dedja njëkohesisht kryetar dhe që megjithëse është konfirmuar nga shkalla e pare e vettingut, edhe per të është kërkuar shkarkimi nga ONM. Propozimi i Vitore Tushes duket si vijim i lojës së shahut politik. Mbase për të treguar se nuk po bën “Pazar”, presidenti Meta la mënjanë emra si Bahri Shaqiri dhe Anastas Angjeli dhe dërgoi për votim nga mazhoranca një nga të paktët gjyqtarë të nivelit të lartë që doli e pastër nga Vettingu.   Gjyqtarja e Kushtetueses Vitore Tusha e kalon vettingun, figurë e pastër Më 5 Prill Vitore Tusha kaloi me sukses sprovën e Vetting-ut, teksa mbante postin e anëtares së Gjykatës Kushtetuese. Raporti përshkruan se gjyqtarja kushtetuese i ka deklaruar pasuritë e saj, të tilla si banesë në Tiranë, 500 metra toke në Farkë dhe shtëpi në Gjirin e Lalëzit, për të cilën ka ende pa shlyer një këst. Edhe për komponentin e dytë të Vettingut, DSIK ka referuar se gjyqtarja Vitore Tusha ka figure të pastër dhe pa lidhje të dyshimta. E njëjta gjë konkludohet edhe për aftësitë profesionale të gjyqtares Tusha pas kontrollit të pesë dosjeve gjyqësore.   Kush është Vitore Tusha? Gjyqtarja që la në burg Fatos Nanon Top Channel

Ne vitin e katërt te zbatimit te Check up-it përmes kompanisë koncesionare, shtohen presionet mbi mjeket e familjet dhe pasiguritë e qytetareve për vërtetësinë e analizave.   Gjate një vëzhgimi te bere nga Vizion Plus ne pikat e kontrollit baze shëndetësor, vete mjeke e infermiere tregojnë jashtë kamerës për stresin e përditshëm ne lidhje me lajmërimin e qytetareve dhe gjetjen e pacienteve qe duhet te kryejnë Check Up-in.   Mos realizimi i një plani te caktuar per ta konvertohet ne gjobe. E ndërsa mjeket hezitojnë te flasin publikisht, qytetare te ndryshëm nuk e fshehin këtë fakt. Ata tregojnë se rekomandohen nga mjeket për ta kryer check up-in me shume se 1 here ne vit, madje 2 dhe 3 here.   Pavarësisht përpjekjeve te mjekeve për te plotësuar sa me shume kontrolle te kryera, nuk mungojnë qytetaret qe refuzojnë kontrollin baze ne qendrat shëndetësore. Pas një check up-i te kryer ata kane konstatuar pasaktësi te mëdha ne analiza.   E ndërsa mjekeve dhe infermiereve u behet presion për vendin e punës, një tjetër skandal zbuloi pak kohe me pare Kontrolli i Larte i Shtetit. Sipas këtij institucioni kompanisë koncesionare i bëhen pagesa edhe për kontrollet e pakryera. KLSH ka zbuluar se ne vitin 2017, Fondi i Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor ka paguar 1.7 milionë euro fatura fiktive për kompaninë koncesionare 3P Life, pronësi e biznesmenes Vilma Nushi.   Sipas kontratës se koncesionit, çmimi i një kontrolli shëndetësor eshë 1537 leke, çka do te thotë se firma koncesionare është paguar edhe për 135 mijë fatura fiktive, kontrolle te cilat nuk i ka kryer për grupmoshen 35-70 vjeç. Kjo është nder te paktat raste kur një kompani private paguhet nga qeveria për punën e pa kryer.