Lajme KLSH    

Presidenca ka njoftuar paraditen e së premtes hapjen e procesit për kandidatë për kryetar të Kontrollit të Lartë të Shtetit (KLSH), duke qenë se mandati 7-vjeçar i qëndrimit në detyrë i z. Bujar Leskaj si Kryetar i KLSH-së përfundon më 22 dhjetor 2018. Aplikimet do të bëhen nga data 12 tetor deri në 30 tetor. Në njoftimin e Presidencës lexohet: “Presidenti i Republikës, në mbështetje të nenit 162 pika 2 të Kushtetutës, si dhe të neneve 19 pika 2, 20, 21, 23 pika 1/a, të ligjit nr. 154/2014 “Për organizimin dhe funksionimin e Kontrollit të Lartë të Shtetit”, duke qenë se mandati 7-vjeçar i qëndrimit në detyrë i z. Bujar Leskaj si Kryetar i Kontrollit të Lartë Shtetit, përfundon më datë 22 dhjetor 2018, si dhe me vullnetin për realizimin e një procesi sa më objektiv e transparent për përzgjedhjen e një kandidature me integritet të lartë moral dhe profesional të përshtatshme për këtë pozicion Kushtetues, ka vendosur hapjen e procesit për çdo të interesuar, për të shprehur interesin për të qenë kandidat për pozicionin kushtetues të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit që do të zgjidhet nga Kuvendi i Shqipërisë me propozim të Presidentit të Republikës”. Top Channel

Shkarkohet  nga detyra drejtor i përgjithshëm i Fondit të Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor. Eduard Ahmetaj me formimin jurist, ju besua në tremujorin e dytë të vitit 2017 institucioni më i rëndësishëm i financimit në fushën e mjekësisë. Ndërkohë që Këshilli Administrativ i Fondit të Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit  Shëndetësor, me vendim nr.16, datë 13.09.2018 miratoi emërimin e  Anila Denaj në detyrën e Drejtorit të Përgjithshëm të Fondit.Së fundmi ky institucion ka publikuar edhe në faqen e tij zyrtare emërimin e drejtorit të ri, por ende nuk ka një njoftim zyrtare për shkarkimin e Ahmetaj dhe arsyet se pse Fondi ka marrë këtë vendim. Anila Denaj ka qenë anëtare e Këshillit Administrativ të Fondit,  ndërkohë që zgjedhje e saj duhet të jetë bërë pas një procedure konkurrimi të hapur në bazë të kritereve të caktuara nga Këshilli Administrativ.Institucioni më i rëndësishëm sa i përket financimit të shëndetësisë është përfshirë vitet e fundit në “skandale financiare” prej të cilave janë zbuluar abuzime me vlera të mëdha financiare. Ndërkohë që referuar auditit të kryer nga KLSH për tremujorin e dytë të vitit rezulton se ky institucion i ka shkaktuar buxhetit të shtetit një dëm prej 156 milionë lekë.  Ndërsa ajo që vërehet më sy të lirë është fakti se ky institucion ka reshtur së bëri transparencë në faqen zyrtare  për vlerën e medikamenteve të rimbursuara që në muajin prill 2018.Entela Barjamaj/SCAN

Mandati i kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, Bujar Leskaj përfundon në fillim të dhjetorit, ndërkohë që Kuvendi po përgatit nisjen e procesit për zëvendësimin e tij. Kryetari i Komisionit të Ekonomisë, Erion Braçe thotë për Top Channel, se vetë zoti Leskaj i është drejtuar me një letër Kuvendit ku njofton afatin për përfundimin e mandatit të tij, ndërkohë që ka nënvizuar se nuk kërkon një mandat të dytë. “I është drejtuar Kuvendit me një letër të qartë, ku konfirmon që nuk do të vazhdojë me kërkesën për një mandat të dytë pavarësisht vullnetit të Presidentit apo institucioneve të tjera që kanë detyrimin kushtetues për të nominuar kandidatura të mundshme. Kuvendi i është drejtuar, ose do t’i drejtohet presidentit të Republikës me një letër për të patur në vëmendje pikërisht këtë gjë dhe nisjen e procedurave për të thirrur kandidatura të mundshme”, tha Braçe. Por cili do të jetë profili i kryetarit të ardhshëm të KLSH? A do të negociohet me opozitën për emrin? Braçe thotë se do të zbatohen procedurat ligjore, propozim nga presidenti dhe miratim nga parlamenti. “Në detyrën time si kryetar i Komisionit të Ekonomisë, por edhe si deputet i Kuvendit të Shqipërisë kam detyrimin që të respektoj kriteret që ka vendosur ligji për kandidaturën e kryetarit të KLSH, në rast se më pyesni pastaj për një marrëveshje politike do të doja t’iu kujtoja që e drejta e propozimit është e Presidentit jo e Kuvendit, Kuvendi thjesht përzgjedh me votë midis kandidatëve që sjell Presidenti”, shprehet Erion Braçe. Ajo që Braçe do të zbatojë në komisionin që drejton, që është edhe përgjegjës për shqyrtimin e kandidaturave do të jetë një proces vettingu. “Ne kemi vendosur që kësaj radhe të aplikojmë standardin e vettingut për të gjithë kandidaturat që paraqiten në Kuvendin e Republikës së Shqipëri për detyrën e kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit”, thotë Braçe. Vjeshta do të jetë me emërime të tjera të rëndësishme në disa prej institucioneve më të rëndësishme të vendit. Gjashtë anëtarëve të Këshillit Mbikëqyrës të Bankës së Shqipërisë u mbaron mandati. Bëhet fjalë për Elisabeta Gjonin, Petraq Milon, Dhori Kulen, Ela Golemin, Arben Malajn dhe Denada Priftin. Ndërkohë, tre kandidatura do të propozohen nga Qeveria dhe tre nga Kuvendi. Top Channel

Legalizimi i jashtëligjshëm i objekteve pranë rrugëve nacionale, në zona të mbrojtura, pranë brigjeve të lumenjve e përrenjve, janë bërë shkak për kallëzimin penal të dy ish drejtorëve dhe një hartograf të degës së ALUZNI-t në Dibër. Shkeljet janë evidentuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit,  i cili ka audituar punën e aktivitetit të ALUIZNI-it Dibër për periudhën  Janar 2015 deri më 30 Prill 2018.Përmes një deklarate zyrtare KLSH bëri me dije se zyrtarët kanë kualifikuar 331 objekte, por nuk kanë kryer procedurat përkatëse duke i vonuar nga 1-3 vjet.  Kanë kryer legalizime në Zonat e Mbrojtura pa leje mjedisore,  kanë legalizuar objekte në afërsi të lumit Mat, kanë legalizuar objekte mbi objektet shtetërore me një dëm ekonomik në vlerën 80,7 milion lekë.Po ashtu, mësohet se zyrtarët e ALUIZNI-t Dibër kanë legalizuar truall mbi trefishin pa zbatuar çmimin e tregut të caktuar me VKM  me dëm ekonomik në vlerë  6,6 milion lekë, ndërkohë që kanë shmangur procedurat ligjore për vërtetimin për likuidimin e taksës së ndikimit në infrastrukturë, duke krijuar një mungesë të ardhurash ne buxhetin e shtetit në vlerën 288,2 milion lekë.Lorenc Rabeta/SCAN