Lajme KLSH    

Artikujt e fundit per KLSH


Publikuar më 12.04.2019 nga E. ShkëmbiGentian GabaNë librin e katërt të ‘De civitate Dei’, Shën Augustini, flet për mbretëritë pa drejtësi. Doktori i kishës ngre pyetjen retorike: Nëse heqim drejtësinë, çfarë janë në thelb mbretërit (shtetet), veçse banda të mëdha plaçkitësish? Po bandat e plaçkitësve, a nuk janë në veçse mbretëri (shtete) të vogla? Këto të fundit janë një grup njerëzish që i nënshtrohen një udhëheqësi, të lidhur me njëri-tjetrin nga një pakt social dhe plaçkën e grabitur e ndajnë sipas ligjësive që mbajnë bashkë atë grupim.Në qoftë se keqbërës të tjerë i bashkëngjiten kësaj bande ajo rritet deri në atë pikë sa mund të kontrollojë një territor të caktuar, duke forcuar pozicionet, duke pushtuar qytete të tjera, duke nënshtruar popuj të ndryshëm dhe fiton kësodore emrin mbretëri. Emër që nuk i jepet për të treguar se lakmia dhe makutëria janë zvogëluar, por sepse pandëshkueshmëria është rritur.Për të ilustruar mungesën e diferencave midis mbretërive pa drejtësi dhe bandave, Shën Augustini rrëfen dialogun midis një pirati, të kapur teksa plaçkiste anijet dhe Aleksandrit të Madh. I pyetur nga udhëheqësi mbi arsyet që e shtynë të trazonte detin e tij, sinqerisht dhe me elegancë mendimi, pirati iu përgjigj: “Për të njëjtën arsye pse ju trazoni gjithë universin (botën); veçse unë e bëj me një anije të vogël dhe për këtë arsye më quani pirat; ndërsa ju e bëni me një flotë të madhe dhe ju quajnë perandor”.Kjo anekdotë pajtohet më së miri me situatën e ditëve të fundit në vendin tonë, në të cilën, një ‘fantomas’, hodhi tuç sigurinë kombëtare dhe grabiti të paktën 10 milionë euro. Mirëpo, për sa e majme mund të duket shuma e grabitur nga ‘pirati’, ajo nuk është gjë tjetër veçse një pikë uji në oqean, krahasuar me 1.7 miliard euro që, sipas KLSH-së, u ‘plaçkitën’ në vitin 2018 nga ‘banda shtetërore’.Pra, me një dozë të madhe realizmi politik, kur hiqet drejtësia, kur rendi bie, mund të themi se shteti ynë nuk është gjë tjetër, veçse një bandë hajdutësh, në të cilin mbizotëron pandëshkueshmeria dhe ligji i më të fortit.Nga këto premisa, dikush mund të pyesë: Çfarë është ‘Rilindja’, veçse një bandë me e madhe se ajo e Admir Murataj? Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Rudi Erebara Djegia e mandateve deri tani po shihet si precedent që do të sjellë pasoja negative. Edhe nuk ka…Prof. Dr. Lush SUSAJ Reformat turke të periudhës së Tanzimatit (1839-1876), e përkeqësuan së tepërmi gjendjen ekonomike dhe shoqërore të…Pandora Kumanaku Rrugetimi im si pjesë e partisë ‘Zgjidhja’ nisi që në nentor të vitit 2016 kur ‘Zgjidhja’ ishte një…Rudi Erebara Djegia e mandateve deri tani po shihet si precedent që do të sjellë pasoja negative. Edhe nuk ka…Prof. Dr. Lush SUSAJ Reformat turke të periudhës së Tanzimatit (1839-1876), e përkeqësuan së tepërmi gjendjen ekonomike dhe shoqërore të…Akademiku Apollon Baçe prezanton librin “Arkitektura në Iliri” në Akademinë e Shkencave. Botimi është nominuar për çmimin kombëtar shkencor “Çabej”….Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

Juristi i njohur, Çlirim Gjata, është tërhequr nga kandidatura e tij për anëtar të Gjykatës Kushtetuese. Gjata aktualisht mban postin e Sekretarit për Çështjet Ligjore në Partinë Demokratike, ndërkohë që aplikimin e kishte bërë para një viti e gjysëm kur nuk kishte angazhime partiake. Juristi ka njoftuar sot Këshillin e Emërimeve në Drejtësi, se do të tërhiqet nga aplikimi i tij për të qenë pjesë e Kushtetueses së re.   Në argumentet e siguruara nga “Panorama”, Gjata thekson se nuk mund të pranojë të jetë pjesë e kësaj gare, e cila do të realizohet nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, institucion që sipas tij është i kapur nga politika. “Është e vërtetë se kam shprehur interes për kandidim për në institucionin në fjalë, por ka diçka një vit apo e gjysëm më parë, që e kam bërë këtë paraqitje kandidimi, aq sa e kisha harruar se jam kandidat për në Gjykatën Kushtetuese. Dhe po të mos më kishit dërguar e-mail nuk do të ndodhte asgjë sepse, nuk do të isha kujtuar dhe do ma kishit kursyer këtë shkrim. Madje nuk e di nëse kandidatët e tjerë janë kujtuar të gjithë, ose të paktën uroj që ndonjëri të mos ketë arritur pensionin, apo larg qoftë… . Prandaj si fillim po ju deklaroj se e tërheq këtë kandidaturë, apo shprehje innteresi, pra e thënë qartë e shkurt, që të mos mbetet ndonjë asgjë për interpretim nuk jam më kandidat për postin në fjalë. Kjo për disa shkaqe, ku e para po jo shumë e qenësishme është ajo e efektit kohë. Nuk mund  presësh kaq shumë derisa të shqyrtohet kandidatura për të konkuruar diku qoftë kjo edhe Gjykata Kushtetuese, sepse kur e paraqita këtë kanditaturë kisha të tjera shpresa dhe pikëpamje mbi institucionet e drejtësisë. Por duke qënë se koha provon gjithshka edhe shpresat edhe pikpamjet e mia ndryshuan, sidomos me ato çfarë ndodhën me reformën në drejtësi”, thekson Gjata. Më tej në letrën e tij, Çlirim Gjata thekson se: “Tërhiqem nga kandidimi për disa arsye. Gjykata Kushtetuese është institucioni më i rëndësishëm i sistemit check and balance në Kushtetutë. Dy herë në historinë e Europës ka ndodhur të mbyllet Gjykata Kushtetuese. Ajo në Austri në 1938 nga Hitleri dhe hera e dytë në Shqipëri në vitin 2018 dhe çfarë paradoksi, për shkak të reformës në drejtësi. Mungesa e sajë për kaq kohë e vë qeverinë në kushtet e qeverisjes së një grushti shteti, pasi askush nuk mund të mbrohet nga qeveria. Dhe qëllimi i qeverisë sot është të kapë këtë gjykatë nëpërmjet rrethanave, manovrave dhe shërbimeve edhe të institucionit të KED. Prandaj procesi i përzgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, më duket një hipokrizi  në plot kuptimin e fjalës.  Nga nëntë anëtarë ky institucion ka shtatë, pasi dy janë shkarkuar nga vetingu. Nga këta bie në sy kryetari ad-hoc i KED-së, Z.DVORANI anëtar i Gjykatës së Lartë, të cilit i ka mbaruar mandati për vete dhe jo pak, por ka pesë vjet pa mandat në Gjykatën e Lartë. Si mund të kem besim te ky  person, i cili qëndron në detyrë për pesë vjet me sot me nesër, sa të vijë tjetri ta zëvëndësojë? Çfarë përgjegjsie mban, kur sapo të zëvëndësohet shkon në punë të tijë dhe nuk jep llogari askund? E pra nga Gjykata e Lartë mund të caktohej një tjetër brënda mandatit dhe me përgjegjsi të plotë(sot që po flasim janë edhe dy anëtarë të GJ.L. brënda mandatit). Kush më garanton se Z.DVORANI nuk pret benefite nga qeveria për këto shërbime. Ndonjëri mund të thotë ndërgjegja e tij, por atë le ta mbajë ai-ndonjëri. Sikur vetingu të ishte sado pak profesional dhe të merrte në shqyrtim vetëm disa vendime civile të këtij gjyqtari do flisnim ndryshe”, thekson ai.   Letra e plotë e  Çlirim GJATËS Njoftimi dërguar KED mbi tërheqjen e kandidaturës time për anëtarë të Gjykatës Kushtetuese. Anëtarë të KED; Sapo u njoftova nga ju me e-mail, që brënda dt.10 të këtij muaji duhet të paraqitem për, siç shpreheni ju, procesin e verifikimit, vlerësimit, pikëzimit dhe renditjes së kandidaturës time për anëtar të Gjykatës Kushtetuese, gjë për të cilën unë kam shprehur interes. Është e vërtetë se kam shprehur interes për kandidim për në institucionin në fjalë, por ka diçka një vit apo e gjysëm më parë, që e kam bërë këtë paraqitje kandidimi, aq sa e kisha harruar se jam kandidat për në Gjykatën Kushtetuese. Dhe po të mos më kishit dërguar e-mail nuk do të ndodhte asgjë sepse, nuk do të isha kujtuar dhe do ma kishit kursyer këtë shkrim. Madje nuk e di nëse kandidatët e tjerë janë kujtuar të gjithë, ose të paktën uroj që ndonjëri të mos ketë arritur pensionin, apo larg qoftë… . Prandaj si fillim po ju deklaroj se e tërheq këtë kandidaturë, apo shprehje innteresi, pra e thënë qartë e shkurt, që të mos mbetet ndonjë asgjë për interpretim nuk jam më kandidat për postin në fjalë. Kjo për disa shkaqe, ku e para po jo shumë e qenësishme është ajo e efektit kohë. Nuk mund  presësh kaq shumë derisa të shqyrtohet kandidatura për të konkuruar diku qoftë kjo edhe Gjykata Kushtetuese, sepse kur e paraqita këtë kanditaturë kisha të tjera shpresa dhe pikëpamje mbi institucionet e drejtësisë. Por duke qënë se koha provon gjithshka edhe shpresat edhe pikpamjet e mia ndryshuan, sidomos me ato çfarë ndodhën me reformën në drejtësi. E kuptoj që këto vonesa janë pasojat e kësaj reforme dhe e pranoj mospërgjegjsinë tuaj si anëtarë të KED në rrethanat në fjalë. Meqë ra fjala çfarë institucioni kushtetues është ky që ndryshohet njëherë në vit? A ka diku në Europë institucione të tilla kushtetuese? Megjithatë, as kjo nuk ju takon juve! Tërhiqem nga kandidimi për disa arsye. Gjykata Kushtetuese është institucioni më i rëndësishëm i sistemit check and balance në Kushtetutë. Dy herë në historinë e Europës ka ndodhur të mbyllet Gjykata Kushtetuese. Ajo në Austri në 1938 nga Hitleri dhe hera e dytë në Shqipëri në vitin 2018 dhe çfarë paradoksi, për shkak të reformës në drejtësi. Mungesa e sajë për kaq kohë e vë qeverinë në kushtet e qeverisjes së një grushti shteti, pasi askush nuk mund të mbrohet nga qeveria. Dhe qëllimi i qeverisë sot është të kapë këtë gjykatë nëpërmjet rrethanave, manovrave dhe shërbimeve edhe të institucionit të KED. Prandaj procesi i përzgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, më duket një hipokrizi  në plot kuptimin e fjalës. Nga nëntë anëtarë ky institucion ka shtatë, pasi dy janë shkarkuar nga vetingu. Nga këta bie në sy kryetari ad-hoc i KED-së, Z.DVORANI anëtar i Gjykatës së Lartë, të cilit i ka mbaruar mandati për vete dhe jo pak, por ka pesë vjet pa mandat në Gjykatën e Lartë. Si mund të kem besim te ky  person, i cili qëndron në detyrë për pesë vjet me sot me nesër, sa të vijë tjetri ta zëvëndësojë? Çfarë përgjegjsie mban, kur sapo të zëvëndësohet shkon në punë të tijë dhe nuk jep llogari askund? E pra nga Gjykata e Lartë mund të caktohej një tjetër brënda mandatit dhe me përgjegjsi të plotë(sot që po flasim janë edhe dy anëtarë të GJ.L. brënda mandatit). Kush më garanton se Z.DVORANI nuk pret benefite nga qeveria për këto shërbime. Ndonjëri mund të thotë ndërgjegja e tij, por atë le ta mbajë ai-ndonjëri. Sikur vetingu të ishte sado pak profesional dhe të merrte në shqyrtim vetëm disa vendime civile të këtij gjyqtari do flisnim ndryshe. E pra mendoj se Kushtetuta ka parashikuar, që anëtarët e KED-së duhet të kenë përgjegjsinë e plotë të asaj çfarë bëjnë, sepse po krijojnë Gjykatën Kushtetuese dhe jo bordin qeveritar të kullimit, megjithse siç duken bathët drejt asaj po shkon. Po me madat të mbyllur prej një viti nga Gjykata Kushtetuese e që qëndron në detyrë sa të zëvëndësohet është edhe relatorja e kandidaturës time(që për dreq më kujtoi me e-mail)Zj.TUSHA. Personalisht ndaj një respekt të veqantë për këtë zonjë që ka kaq vite që shërben në organet e drejtësisë dhe si e vetmja në gjithë Gjykatën Kushtetuese që kaloi vetingun. Dhe me hipokrizinë më të madhe Parlamenti nuk miratoi dekretin e Presidentit për emrimin e Zj.Tusha në krye të KLSH-së. E pra kjo zonjë mund të largohej në punë të sajë, pasi nuk mori benefite, por qëndron aty vetëm për shkak se nga Gjykata Kushtetuese nuk ka mbetur askush tjetër. Nuk kam ndonjë njohje kushedi çfarë me Zj.Tusha, por ndershmërisht do ti sugjeroja të tërhiqej nga ai vënd, sa pa u bërë pis kot tani në fund. Një anëtare tjetër aty në KED, me sa jam në dijeni, është edhe Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme, Zj.MARKU. O zot çfarë institucioni: dy anëtarëve ju ka mbaruar mandati, tjetra është e përkohshme, dy i ka rrëzuar vetingu. Pa folur për tre të tjerë që presin vetingun. Ata që bënë këtë kushtetutë paskan patur humor të madh. E si mund të gjykohem nga kjo Prokurore, anëtare aty. E zgjedhur në shkelje të Kushtetutës, politikisht, vetëm me 69 vota nga mazhoranca parlamentare dhe në shkelje të rënda në detyrën e sajë të re, me veprime në kundërshtim me ligjet e vetë reformës në drejtësi, do të përzgjedhë kandidtaturat për Gjykatën Kushtetuese. Pa folur për konfliktin e interesit, që kjo gjykatë e dalë prej saj, potencialisht do të gjykojë vendimet e sajë. Pa folur për rekordet në c.v. e sajë, që nuk tregojnë asgjë. Askush nuk mund të paraqesë as arritjen më të vogël profesionale çfarë ka bërë kjo zonjë, që të mëritojë detyrën e Prokurorit të Përgjithshëm? E për pasojë edhe atë të anëtares së KED ku edhe për këtu nuk kishte mbetur asnjë kanditaturë në Prok. e Përgj. dhe u caktua pa short. Si mund të ndërtojë Gjykatën Kushtetuese kjo prokurore, qe shkatërroi Prok. e Krimeve të Rënda dhe bllokoi hetimin e dosjeve mbi krimin e organizuar dhe lidhjet e tij me politikën në trafikun e narkotikëve dhe blerjen e votave? Jooo, unë nuk mund të vij aty. Ndërsa anëtarët që presin vetingun, pa dashur ti fyej, më duken në një pozitë shumë qesharake. Si mund tja bëjnë fjalën dy qeverisë dhe Kryeministrit, pikërisht gjyqtarët dhe prokurorët që presin vetingun? Atyre ju ka rënë fati, që me këtë rast ta blejnë këtë të fundit. A nuk ka mjaft raste ku gjyqtarë dhe prokurorë shkelin ligjin në interes të qeverisë vetëm nga frika e vetingut? E pra unë di plot të tilla ku gjyqtarët jo thjeshtë ligjin, po shkelin deri dhe mbi jetën e qytetarëve për ti shërbyer politikës dhe shpëtuar nga vetingu. Kjo është garancia e anëtarëve të KED që nuk kanë kaluar vetingun. Institucioni juaj sa kushtetues, aq edhe një vjeçar, lë shumë për të dëshiruar, aq sa sinqerisht më vjen turp të më shohin aty me ju. E sa për ta mbyllur me këtë pikë, nuk mund të mos përmend një fjali për raportin e Kryeministrit tonë me ju, dhënë së fundi nga Drejtori i VOA Elez BIBERAJ:“Ai është përpjekur ta forcojë pushtetin e tij duke minuar institucionet e pavarura, duke e mbushur gjyqësorin me besnikë, nën maskën e reformave…”. Kjo quhet diplomaci e drejtëpërdrejtë amerikane. Por ta lëmë KED dhe vazhdojmë më tej. A ja vlen që edhe sikur të marrësh “përzgjedhjen” nga KED të kalosh në votim në parlament? E në çfarë parlamenti? Nuk po flas për faktin se kemi një parlament në kushte antikushtetutshmërie, pasi nuk ka më 140 deputetë, sa ja kërkon Kushtetuta. As për kriminalizimin, as për skandalet, apo mungesën e çdo lloj debati dhe votimin në rresht. Gjithsesi të mos kalojmë në politikë. Por do të konstatoj dy momente shumë sinjifikativë të nivelit të këtij parlamenti. Personalisht kam një karrierë profesionale ku po veçoj shërbim tim si gjyqtar, kryetar gjykate, gjyqtar apeli, këshilltar në Gjykatën e Lartë e deri kryetar i KQZ. Pa folur për përvojën si pedagog i së drejtës që nga viti `95 dhe doktor i shkencave prej 20 vitesh(të tjerat janë në c.v. time). Le të shohim cilësinë e parlamentit ku i përzgjedhuri do të votohet. Aty ka deputetë, bie fjala, që nga policë janë bërë deputetë. E respektoj profesionin e nderuar të punonjësit të policisë shqiptare, por nuk mund të pranohet që një polic, thjeshtë për faktin se është deputet, të vendosë nëse një doktor i shkencave në jurisprudencë do të emërohet anëtarë i Gjykatës Kushtetuese apo jo. Duhet të ishte e kundërta. Në komisionet e ngritjes në detyrë të policëve duhet të ketë juristë dhe mundësisht doktor shkencash në jurisprudencë, që të kontrollojë nivelin e njohjes ligjore nga ana e tyre. Në Shqipëri gjërat janë përmbys. Në parlament ka deputetë që kanë kryer shkollë, thjeshtë për kamionistë dhe e kanë paraqitur si shkollë të lartë, e zbuluar kjo nga një emision investigativ televiziv shumë serioz(top story i tch). Pra kamionistët deputetë do të vendosin nëse doktori i shkencave në jurisprudencë do të behet anëtar i Gjykatës Kushtetuese, ose jo. E kështu me radhë mund të vazhdojmë përsëri, por po kufizohem vetëm me këto të dyja. Thonë se i ka zgjedhur populli. Cili popull do zgjidhte një kamionist dhe jo një profesor për deputet?? Ata i ka vënë aty kryetari i tyre dhe paratë me të cilat janë blerë votat. Të nderuar anëtarë të KED Në këto kushte, si e mendoni produktin që do të dalë në ndërtimin e Gjykatës së re Kushtetuese, qoftë për pozicionin ku ndodheni ju, qoftë për nivelin ku ndodhet ai parlament, që vetëm parlament nuk është? Në këtë shkrim nuk po paragjykoj punën tuaj as edhe për vehte. Nuk po tërhiqem për faktin se mendoj që nuk përzigjem atje te ju. Absolutisht nuk është kjo, përkundrazi po të vija atje edhe mund të fitoj. Problemi është i të tjera përmasave. Ju mund të ndërtoni një Gjtykatë nga pikpamja formalo ligjore, por nuk do të mbartë asnjë besim te qytetarët. Kjo për faktin se, ju vetë qoftë si institucion qoftë si anëtarë, nuk gëzoni kurrfarë besimi te publiku. Dhe besimi në publik është më kryesori në demokraci. Me këto shërbime që mund të bëhen, mund blihet vetingu, mund të blihen postet e larta, pasi morali është në mërgim, por emrin dhe personalitetin nuk e blen dot me asgjë. Atë e kanë në dorë të tjerët. E çfarë duhet një Gjykatë Kushtetuese e dalë në këto kushte. Në fund të fundit edhe ju vetë jeni produkt i një reforme eksperimtale në drejtësi, e pashoqe deri më tani në ndonjë vënd demokratik, ose jo i tillë; e realizuar nga faktorë pa kurrëfarë lidhjeje me doktrinën kushtetuese; pa asnjë garanci që nuk do të dështojë si shumë të tjera me parë. Si përfundim, do ishte shumë më keq se sot pa gjykatë, ndërtimi nga ju i një Gjykate Kushtetuese të kapur nga Kryeministri. Ndaj paraqes edhe njëherë tërheqjen time nga kandidatura. S`ka nevojë për përgjigje për njoftimin në fjalë, por ju lutem më ktheni dosjen me dokumentat e mia në adresën që ju kam shënuar. Çlirim GJATA

Publikuar më 09.04.2019 nga Xhentila GjoshiSipas raportit vjetor Gjykatës së Strasburgut, vendimet kundër shtetit gjatë 2018-ës kanë qenë në masën 13.4 milionë euro. Shqipëria u rendit në vendin e parë, e ndjekur nga Rusia, me 13.1 mln dhe Italia me 9.7 milionë.Neritan GjergoShqipëria është shteti ndaj të cilit Gjykata Europiane për të Drejtat e Njeriut ka dhënë vlerën më të lartë të vendimeve në formë dëmshpërblimi gjatë vitit të kaluar. Sipas raportit vjetor të vetë Gjykatës së Strasburgut dhe Komitetit të Ministrave të Këshillit të Europës, rezulton se, vendimet kundër shtetit shqiptar gjatë vitit 2018 nga gjykata kanë qenë në masën 13.4 milionë euro, si asnjë shtet tjetër i kontinentit të vjetër përgjatë 1 viti. Pas Shqipërisë ndjek Rusia, me 13.1 milionë dhe Italia me 9.7 milionë. Në total vlera e vendimeve kundër vendeve anëtare të gjykatës, pra që kanë ratifikuar Konventën Europiane të të Drejtave të Njeriut, fiksohet në 68 milionë euro përgjatë 2018-ës. Shqipëria përfaqëson 1/5 e totalit. E ndërkohë që në 2018 shifra fiksohet në 13.4 milionë euro, në 2017 ishte vetëm 123 mijë euro. Në raport vihet re gjithashtu se shteti shqiptar është ndër më problematikët në Europë sa i përket respektimit të afateve të pagesave. Në rastin e Shqipërisë thuajse të gjitha çështjet i referohen atyre që kanë të bëjnë me pronën, pra kompensime, shpronësime, apo shtetëzime. Në kapitullin dedikuar Shqipërisë, thuhet se është bërë progres në këtë drejtim që prej vitit 2015, me ndërtimin e një mekanizmi që i mbulon nga buxheti i shtetit pretendimet për kompensim. Në total, këto pretendime kapin shifrën e 1.2 miliardë eurove, ose rreth 9% e Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit.DëmshpërblimetEdhe pse në Gjykatën e Strasburgut janë pezulluar paditë e ish-pronarëve, pikërisht për pakënaqësitë që ata kanë në masën e kompensimit që u ka akorduar shteti, e që në total janë 89 të tilla, shifra rekord që e ka ngjitur Shqipërinë në vendin e parë ka ardhur nga një pallat në zonën e Ujit të Ftohtë në Vlorë. Vendimi i Gjykatës Europiane që rrëzoi shtetin shqiptar dhe iu dha të drejtë banorëve të pallatit dhe ndërtuesit akordoi dëmshpërblim në vlerën e 13 milionë eurove. Ndërkohë, vendimet e tjera të fituara rishtas, kryesisht për padrejtësi dhe shkelje në kodin e Punës, kapin vlerën e 400 mijë eurove. Rasti i ndërtimin në Vorë, i njohur edhe si pallati i vjehrrit të Lulzim Bashës  ka të bëjë me prishjen e tij, ndërtuar pranë Ujit të Ftohtë. Sipas dokumenteve të Gjykatës, pronarët zotëronin në mënyrë të ligjshme tokën, kishin marrë në vitin 2010 leje ndërtimi nga Bashkia Vlorë, dhe apartamentet e dyqanet që ata ndërtuan ishin të gjitha të regjistruara rregullisht në Zyrën e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme që në vitin 2012. Pra, godina ishte e ligjshme sipas çdo standardi ligjor. Më 8 tetor 2013, Këshilli Kombëtar për Planifikimin e Territorit (KKT), i drejtuar nga Kryeministri Rama, vendosi të marrë masa emergjente për pastrimin e “ndërtimeve të paligjshme” përgjatë vijës bregdetare. Më 3 nëntor 2013, Inspektorati Kombëtar i Ndërtimit dhe Urbanistikës (INUK), Inspektorati i Ndërtimit dhe Urbanistikës së Vlorës (INUV) dhe Policia e Shtetit, pa asnjë njoftim paraprak, rrethuan kompleksin Jon, e shënuan atë si një vend krimi, dhe bllokuan hyrjen e pronarëve në pronat e tyre. Ndërkohë, INUK/INUV përgatiti një raport ku thuhej se ngaqë shteti nuk kishte kryer inspektimin e ndërtimit më parë, inspektorët gjetën parregullsi në procesin e ndërtimit. Prandaj, pa përfshirë asnjë institucon tjetër, qeveria e deklaroi vetë ndërtesën “të paligjshme”. Pronarët e kompleksit Jon bënë ankimim kundër vendimit të INUK/INUV në Gjykatën Administrative të Vlorës, duke argumentuar se vendimi ishte “arbitrar” dhe shkelte në mënyrë të paligjshme të drejtat e tyre pronësore. Më 7 nëntor, gjykata u pajtua me ta, ndërsa INUK/INUV në Gjykatën Administrative të Apelit. Më 13 nëntor, pasi pronarët i dërguan një ankesë Avokatit të Popullit, ky i fundit i dërgoi një letër Policisë së Shtetit dhe policisë së Vlorës duke u bërë thirrje atyre që të lejojnë pronarët të hynë në pronat e tyre. Avokati i Popullit argumentoi se ishin shkelur të drejtat e tyre pronësore dhe INUK/INUV ishin duke vepruar në mënyrë të paligjshme. Përkundër letrës së Avokatit të Popullit dhe ndërsa ankesa në Gjykatën Administrative të Apelit ishte ende në proces, Këshilli i Ministrave nxori një vendim (VKM) më 27 nëntor për të shpronësuar zonën përgjatë bregdetit të Vlorës, që përfshinte kompleksin Jon. Megjithatë, ky fakt nuk u bë menjëherë publik. Një ditë më vonë, më 28 nëntor 2013, Kryeministri Rama shpalosi projektin e rilindjes urbane përgjatë vijës bregdetare të Vlorës, të ashtuquajtur Lungomare, financuar nga BE. Nga 4 deri më 8 dhjetor, kompleksi Jon u shkatërrua me eksploziv. Një ditë pas botimit te vendimit të Këshillit të Ministrat në Fletoren Zyrtare, pronarët u njoftuan zyrtarisht nga qeveria për bazën ligjore me të cilën ata u privuan nga pasuria e tyre e ligjshme. Pronarët e dërguan çështjen edhe në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut bazuar në nenet 6.1 dhe 13 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, që sanksionojnë të drejtën për gjykim të drejtë dhe të drejtën për riparim efektiv ndaj dëmeve.Pronat në StrasburgIsh-pronarët shqiptarë nuk kanë besim te institucionet shqiptare për zgjidhjen e çështjeve të pronave dhe e vetmja shpresë për to është Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut.  Strasburgu i ka vendosur kusht qeverisë shqiptare për të krijuar një mekanizëm efektiv për ekzekutimin e të gjitha vendimeve përfundimtare, administrative dhe gjyqësore që njohin, kthejnë dhe kompensojnë pronën e ish-pronarëve, duke ngrirë në këtë mënyrë çështjet e depozituara në vite. Nëse Gjykata Eurpiane hap këto çështje, të cilat në total janë 89, dhe do të vendosë në favor të pronarëve, shtetit shqiptar do t’i faturohet 424 milionë euro për të paguar në bazë të zërit kadastral të 2016. “Me çmimet e 2016, të 89 çështjet janë të vlerësuara 424 milionë euro”, është kjo llogaritja që ka bërë Shoqata “Pronësi me Drejtësi” në Shqipëri. Edhe pse ky vendim, praktikisht do çonte në falimentimin e shtetit shqiptar, Shoqata Kombëtare “Pronësi me Drejtësi” kërkon zbatimin e vendimmarrjes së Gjykatës së Strasburgut, pasi sipas saj nuk mund të ketë dy standarde për vlerësimin e pronave.2 mld lekë edhe për largimet nga punaLargimet e padrejta nga puna në radhët e institucioneve publike janë bërë një barrë e rëndë për taksapaguesit shqiptarë. Sipas Kontrollit të Lartë të Shtetit, çdo vit qytetarët paguajnë mesatarisht 2 miliardë lekë nga vendimet e gjykatave për punonjësit e shtetit që pushohen padrejtësisht, ndërsa problematik mbetet edhe fakti se kjo shifër mbetet e fiksuar nga viti në vit. Shifra 2 miliardë është vetëm shuma e paguar në një vit, ndërkohë që kostoja reale e vendimeve gjyqësore për largimet nga puna mund të jetë më e madhe duke krijuar borxhe të prapambetura. Sipas Open Data Albania, në 4 vitet e fundit buxheti i shtetit ka paguar mbi 8 miliardë lekë ose 80 milionë dollarë për vendimet gjyqësore të fituara nga punonjësit e pushuar nga puna. Kjo shifër është dy herë më e lartë sesa ndihma vjetore ekonomike që qeveria jep për të varfrit. Rotacionet politike, por edhe ndryshimet e titullarëve të institucioneve shpesh shoqërohen edhe me ndryshimin e punonjësve. Ata që paguajnë faturën janë qytetarët dhe jo përgjegjësit e këtij dëmi. Ndaj, KLSH ka kërkuar miratimin e një ligji për përgjegjësinë materiale, ku dëmet për largimet e padrejta nga puna të paguhen nga vetë titullarët që pushojnë punonjësit. Ndërkohë, një tjetër problem në punësim, këtë herë i konstatuar nga Komisioneri për Mbikëqyrjen e Shërbimit Civil janë edhe kontratat e reja të punës në kundërshtim me ligjin. Sipas raportit zyrtar të Komisionerit, për rreth 1600 pozicione pune në administratë të kontrolluara gjatë vitit 2018, 22% e tyre rezultojnë në kundërshtim me ligjin. “Janë mbikëqyrur 1592 pozicione pune, nga të cilat janë konstatuar 960 raste të emërimeve në detyrë në përputhje me kërkesat e ligjit; janë evidentuar 357 raste, të emërimeve të parregullta, që zënë 22% të pozicioneve të punës pjesë e shërbimit civil, të institucioneve të mbikëqyrura, ku përfshihen emërime të kryera në kundërshtim me procedurat e rekrutimit, si dhe raste të nëpunësve ekzistues të cilët nuk plotësojnë kriterin e nivelit të diplomës së arsimit të lartë, ose nuk plotësojnë kriteret për pozicionin e punës ku janë të emëruar” , thekson Komisioneri. Institucioni raporton se për të gjitha rastet e emërimeve në kundërshtim me ligjin, janë urdhëruar personat përgjegjës, të rregullojnë pasojat e paligjshmërisë, duke filluar me ndërprerjen e marrëdhënies së punës dhe duke vijuar njëkohësisht me shpalljen e vendeve të lira dhe zhvillimin e rekrutimit, në përputhje me ligjin.Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Vendimi/ Ngrihet Task-Forcë për monitorimin e punonjësve të administratës gjatë në fushatës zgjedhore. Jepet e drejta për milituar, por me…Publikohen emrat e rinj të pronarëve që do të marrin shpërblim për tokat e zëna nga ndërtimet informale. Përfituesit në…Emrat/ Hapet procesi për dëmshpërblimin e ish-të dënuarve politikë. Përfituesit e këstit të tretë duhet të dorëzojnë dokumentet në Ministrinë…Enver Robelli Pasi ka shkaktuar katër luftëra në Ballkan, ka vrarë mijëra njerëz, ka dëbuar nga vatrat e tyre miliona…Ruben Avxhiu Vija e kuqe e dhunës është një vijë e padukshme psikologjike, me pasoja të mëdha politike në shoqëri….Filantropja dhe njohësja e marrëdhënieve të Vatikanit me shqiptarët Dijana Toska rrëfen për “Shekulli”-n detaje nga vizita e Atit të…Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected]li.com.al Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

DORINA AZO/ Shkeljet e administratës për vitin 2018 arrijnë në një dëm ekonomik në vlerën e 1,7 miliardë eurove.   Abuzimet dhe shkeljet e administratës u publikuan dje në raportin vjetor të Kontrollit të Lartë të Shtetit për vitin 2018. Kontrolli i Lartë i Shtetit konstatoi se nga viti në vit shkeljet me dëm ekonomik janë rritur. Sipas KLSH-së, për 10 vite të periudhës 2002-2011 dëmi ekonomik ishte 47,7 miliardë lekë, ndërsa në 7 vite, për periudhën 2012-2018, dëmi është 226,7 miliardë lekë. Pra, në krahasim me dy periudhat ka një pesëfishim të dëmit ekonomik nga shkeljet. Për vitin 2018, shkeljet janë gjetur si në mbledhjen e të ardhurave, ashtu edhe të shpenzimeve. “Në total janë konstatuar parregullsi financiare dhe dëm ekonomik në shumën 213,9 miliardë lekë ose afërsisht 1,711.1 milionë euro: parregullsi dhe shkelje financiare, në të ardhurat dhe në shpenzimet e kryera, me dëm ekonomik në shumën totale prej 24,1 miliardë lekësh ose 193 milionë euro. Shkelje të disiplinës financiare me ndikim negativ në perfomancën e subjekteve të audituara, në shumën totale prej 189,8 miliardë lekësh, afërsisht 1,518 milionë euro, nga e cila: 116 miliardë lekë në fushën e të ardhurave, afërsisht 923 milionë euro dhe 73,8 miliardë lekë, afërsisht 587 milionë euro në fushën e shpenzimeve jo me eficiencë, efektivitet dhe ekonomicitet të fondeve”, thuhet në raport. Për vitin 2018, KLSH ka depozituar pranë prokurorive, 40 kallëzime dhe indicie penale edhe 1 dosje auditimi e përcjellë për vlerësim organit të Prokurorisë. Në 41 kallëzimet dhe indiciet penale të hartuara nga KLSH, janë ngarkuar me përgjegjësi penale 112 persona, nga të cilët: 33 titullarë institucionesh, 26 nëpunës të nivelit drejtues të tjerë, 4 subjekte private, 49 nëpunës të tjerë. Po ashtu, Kontrolli i Lartë i Shtetit konstatoi se numri i kallëzimeve penale në 7 vitet e fundit 2012-2018, që është 307 kallëzime, është rritur më shumë se 2 herë, krahasuar me periudhën 6- vjeçare 2002-2011, që ishin 168 kallëzime. BORXHI PUBLIK Kontrolli i Lartë i Shtetit në raport ngre edhe shqetësimin e borxhit publik. Sipas këtij institucioni, niveli i borxhit publik është 72 për qind, larg objektivit të qeverisë për ta mbajtur borxhin në nivelin 65,5 për qind. Në llogaritjen e kësaj shifre, Kontrolli i Lartë i Shtetit përfshin detyrimet e prapambetura në vlerën e 19 miliardë lekëve, ndërsa qeveria thotë për to se janë në vlerën e 16 miliardë lekëve. “Vlera e detyrimeve të prapambetura, si shpenzim i konstatuar, nuk është raportuar në tabelën e treguesve fiskalë, çka do të sillte një deficit mbi 2 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto, por është raportuar si shpenzim i periudhave të ardhshme”, thuhet në raport. Kontrolli i Lartë i Shtetit llogarit si borxh edhe shlyerjen e stokut të rimbursimit të TVSH në vlerë 11 miliardë lekë. Sipas KLSH, nga hartimi i strategjinë “Për Menaxhimin e Financave Publike 2014-2020”, ku qeveria vendosi objektivin e mbajtjes së borxhit në 65,5 për qind, konstatohet se niveli i tij luhatet rreth 70-74 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto. SHIFRAT E DËMIT • 1,7 miliardë euro është në total dëmi i administratës, i konstatuar për vitin 2018 nga Kontrolli i Lartë i Shtetit • 1,5 miliardë euro është dëmi i konstatuar në fushën e të ardhurave • 587 milionë euro është dëmi i konstatuar në fushën e shpenzimeve të administratës publike • 41 kallëzime janë dërguar në Prokurori për vitin 2018, ku janë ngarkuar me përgjegjësi penale 112 persona, nga të cilët: 33 titullarë institucionesh, 26 nëpunës të nivelit drejtues të tjerë, 4 subjekte private, 49 nëpunës të tjerë • 5 herë më i lartë është dëmi për periudhën 2012- 2018 krahasuar me periudhën 2002-2011 • 226,7 miliardë lekë ishte dëmi i shkaktuar nga shkeljet e administratës për periudhën 2012-2018 • 47,7 miliardë lekë ishte dëmi i shkaktuar nga shkeljet e administratës për periudhën 2002-2011 • 2 herë më i lartë është numri i kallëzimeve penale në 7 vitet e fundit 2012-2018, që është 307 kallëzime krahasuar me periudhën 6-vjeçare 2002-2011, që ishin 168 kallëzime