Lajme KLSH    

Artikujt e fundit per KLSH


Kontrolli i Lartë i Shtetit ka depozituar raportin vjetor në kuvend i cili pritet që të diskutohet me debate mes këtij institucioni dhe kuvendit. KLSH thotë se nuk bie dakord me mënyrën e raportimit të disa të dhënave me ministrinë e financave, duke pretenduar borxh dhe deficit më të lartë në buxhet. Në total vlera e parregullsive që janë gjetur gjatë auditimeve në vitin 2018-ë është 1.7 miliard euro.Raporti vjetori i Kontrollit të Lartë të Shtetit pritet që të shkaktojë një përplasje mes këtij institucioni dhe parlamentit gjatë kohës që do të diskutohet në kuvend.KLSH jo vetëm që pranon se ka një opinion të kundërt me Ministrinë e Financave dhe Ekonomisë për mënyrën e menaxhimit dhe raportimeve të financave publike, por ka zbuluar edhe një dëm ekonomik në vlerën 193 milion eurove si dhe shkelje të disiplinës financiare të cilat arrijnë 923 milion euro. Në total shkeljet e institucioneve shtetërore për vitin e shkuar arrijnë shkel 1.7 miliard euro.Kjo shifër e parregullsive financiare dëmit ekonomik që administrata ka bërë me paratë e tatimpaguesve arrin në 13% të prodhimit kombëtar të vendit.Në analizën e KLSH-së rezulton se shpërdorimi i parave publike me dëm ekonomik është rritur gjatë viteve të fundit në mënyrë eksponenciale.Për një dekadë, nga viti 2002 deri në 2011-ën, dëmi ekonomik zë vlerën e 376 milion eurove, ndërsa për periudhën 2012-2018 është 5 fishuar, duke arritur në 1.8 miliard euro.Kontrolli i Lartë i Shtetit evidenton se detyrimet e prapambetura vijojnë të mbeten problem në financat publike duke bërë që gjatë 2018-ës të jenë paguar fatura me vlerë 100 milion euro, të cilat duhet të ishin shlyer në 2017-n, çka ka bërë që të mos ketë rritje faktike të buxhetit nga viti në vit.Për vitin 2017-ë deficiti buxhetor sipas llogaritjeve të KLSH-së duhet të ishte 3.54% e prodhimit të brendshëm bruto dhe jo 2% sa raportohet nga ministria e Financave, ndërsa borxhi do të luhatej mes nivelit 70-74% e prodhimit të brendshëm bruto, dhe jo rreth nivelit 65% sa e parashikon plani buxhetor afatmesëm i miratuar nga qeveria.OLA XAMA

Gjetjet e raportit më të fundit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për biznesin e vogël në Shqipëri, si dhe ai i Bankës Botërore, konfirmojnë situatën shqetësuese ekonomike të shqiptarëve.Ky është mendimi i ish-deputetes demokrate Jorida Tabaku, e cila në një intervistë për ABC News, thekson se goditja e biznesit të vogël dhe rritja e taksave thellojnë varfërinë.“Përfshirja e bizneseve me të ardhura mbi 2 mln, në TVSH, ka sjellë uljen e të ardhurave nga TVSH. Dha një efekt të menjëhershëm në rritjen e kostove të biznesit të vogël. Me fund të 2018 janë mbyllur 78 mijë biznese të vogla, por është përshpejtuar ritmi i mbylljes pas 1 prillit 2018, kur hyri në fuqi TVSH për biznesin e vogël”.Më i godituri sipas raportit të Fondit Monetar Ndërkombëtar, i mbështetur edhe nga ai i Bankës Botërore mbetet biznesi i vogël.“Dhënia e disa favoreve fiskale që diskriminon biznesin e vogël dhe vendas, produktin e biznesit të vogël e paguan me 20% TVSH, ndërsa tek bizneset e mëdha me 6%. Kjo është shkatërruese për biznesin. Qeveria duhet të heqë dorë nga kjo praktikë që dëmton më të voglin”.Kjo skemë ka dështuar edhe në gjenerimin e më shumë të ardhurave sa i përket administratës tatimore, thekson Tabaku.“Futja e biznesit të vogël nuk ka ndikuar, përkundrazi  ka rezultuar në të ardhura më të ulta dhe konsumi në përgjithësi ka rënë. Të njëjtat shifra vijojnë të jenë edhe për dy muajt e parë të vitit”.Një element tjetër i përmendur në raportin është ai i rimbursimit të TVSH-së ndaj bizneseve, që sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar arrin shifrën 120 milionë euro.“Në raportin e KLSH detyrimet e prapambetura arrijnë në 190 milion dollarë”, thotë Tabaku.“Kjo ul besueshmërinë dhe integritetin në sistemin tatimor” sipas vlerësimit të FMN-së. Njëkohësisht është Banka Botërore ajo që vëren se biznesi i madh në Shqipëri mbulon vetëm 42% të tregut.Kur në rajon është mbi 55%, rritja e taksave, ngushtimi i hapësirave, mungesa e konkurencës, tenderët në një dorë njerëzish kanë bërë që biznesi të mos jetë punëdhënësi më i madh”.Janë këto shifra ato që tregojnë realitetin e shqiptarëve, thekson Tabaku.“Raporti thotë se 35% e shqiptarëve jetojnë me më pak se 5 dollarë në ditë. Tatohet puna më shumë se në gjithë rajonin. Në Shqipëri janë 52% e forcës së punës që janë të papunë afatgjatë”.Arsye që sipas Jorida Tabakut kanë sjellë edhe rishikimin e rritjes ekonomike nga Banka Botërore, e cila parashikoi uljen nga 4.2% në 2018-ën, në 3.7 në 2020-ën.“…dhe energjia eletrike s’do ketë ndikimin që ka në rritjen ekonomike”.Për këtë thekson propozimin e demokratëve me vendosjen e pragut të TVSH-së për bizneset në 14 milion si mundësi reale për rritje ekonomike, punësimi dhe një rritje të të ardhurave si pjesë e Prodhimit të Brendshëm Bruto i cili sot, sipas Tabakut ka pësuar rritje vetëm për shkak të taksave shtesë që kanë paguar shqiptarët në këto 5 vjet, vlerë që kap shifrën 1.9 miliard euro./abcnews.al

Publikuar më 05.04.2019 nga Xhentila GjoshiKontrolli i Lartë i Shtetit ka zbuluar gjatë auditimeve të zhvilluara vitin e shkuar dëme kolosale në financat e shtetit e lidhur kjo si në kahun e shpenzimeve ashtu edhe të të ardhurave të munguara që duhet të ishin arkëtuar. Në raportin e performancës së institucionit të dorëzuar në Kuvend për vitin e shkuar, KLSH vlerëson se në total janë konstatuar parregullsi financiare dhe dëm ekonomik në shumën 213.9 miliard lekë ose afërsisht 1,711.1 milionë euro. “Rreth këtij Raporti reagon kreu i Partisë Agrare Ambientaliste, Agron Duka. Duka vitin  2018 e quan vitin e babëzisë ku dëshmohen me fakte dëshmohet jo vetëm papërgjegjshmërinë e thellë në menaxhimin e gjësë publike, por edhe hipokrizinë e retorikës së timonit dhe tepsisë.“Auditimet e Kontrollit të Lartë të Shtetit kanë zbuluar 1.7 miliardë euro dëme të shkaktuara vitin e shkuar në financat e shtetit. Me sa duket, 2018-a nuk ka qenë viti i heroit tonë kombëtar, por viti i babëzisë.Kjo është një tjetër ‘shuplakë’ ndaj qeverisë, e cila vjen fill pas publikimit të raportit të Departamentit Amerikan të Shtetit, në të cilin flitet për korrupsion në të gjitha nivelet e qeverisjes.Këto fakte dëshmojnë jo vetëm papërgjegjshmërinë e thellë në menaxhimin e gjësë publike, por edhe hipokrizinë e retorikës së timonit dhe tepsisë. Edhe pse janë të vetëm në pushtet, po prodhojnë më shumë dëme ekonomike dhe financiare; edhe pse janë të vetëm në pushtet, nuk po çojnë për skrap tepsinë, por Shqipërinë.”, shkuran Agron Duka.Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Banorët e “Astirit” i bëjnë pritë Ramës, duke mos e lejuar të kalojë rrugën. Tensionohet situata, efektivët e policisë ushtrojnë…Kreu i Partisë Demokratike Lulzim Basha bëri sot një deklaratë të fortë nga Shkodra, nga ku deklaroi se s’do të…Nis mbledhja e parë e Komisionit të Posaçëm për Reformën Zgjedhore. Përveç anëtarëve të mazhorancës dhe opozitës së re, të…Chris Patten E vizitova për herë të parë Sri Lankën si ministër i zhvillimit për Britaninë në vitet 1980, gjatë…Dr. Stefan Pinguli Tre pyetje janë të natyrshme t’ia bëjmë vetes qysh në fillim: Përse Kuvend Albanologjie? Përse në Tiranë?…Aktivistë të Aleancës për Mbrojtjen e Teatrit Kombëtar kanë vendosur sot gërmat në fasadën e godinës. Rudi Erebara ishte ai…Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

Ish-deputetja e LSI, Silva Caka, tha se lënien e mandateve në bllok nuk e ndalon Kushtetuta. E ftuar në studion e lajmeve të ‘Rtv Ora’, ajo solli edhe një precedent në Indi, në vitin 2002. Opozita indiane në atë kohë i dorëzoi mandatet në bllok për shkak të një raporti, ku ishin konstatuar shkelje.Silva Caka: Unë do t’ju përmend një precedent, i cili ka ndodhur realisht në Indi, në vitin 2002. E gjithë opozita e bashkuar ka dorëzuar mandatet në bllok, vetëm për një raport të një institucioni, i cili mund të barazohet me KLSH që ne kemi, një raporti i dalë nga KLSH që faktonte disa shkelje, që kishin një kosto financiare në buxhetin e shtetit, e detyroi opozitën indiane në vitin 2002 që të dorëzonte mandatet në bllok. Nuk është rasti i parë që ndodh. Është një precedent që ndodh. Një tjetër rast ka ndodhur në Rumani, ku një parti e tërë dorëzoi mandatet në bllok.Deputetët e rinjReferuar deputetit Ralf Gjoni, i cili pranoi mandatin e deputetit, Caka tha se ai është vetëpërjashtuar nga LSI, që në momentin që nuk iu bind vendimit të Kryesisë së LSI. “Të gjithë ata anëtarë apo kandidatë, që kanë qenë në listat e LSI dhe që nuk i janë bindur një vendimi të marrë nga Kryesia e LSI për të mos pranuar mandatet e lëna nga deputetët, janë të vetëpërjashtuar nga anëtarësia e LSI”, është shprehur ndër të tjera në intervistën e saj, Sliva Caka. Ajo e akuzoi Ralf Gjonin se po bëhet vegël e Ramës.