Lajme KLSH    

Artikujt e fundit per KLSH


Ish-deputetja e LSI, Silva Caka tha se lënien e mandateve në bllok nuk e ndalon kushtetuta. E ftuar në studion e lajmeve të RTV ORA, ajo solli edhe një precedent në Indi, në vitin 2002. Opozita indiane në atë kohë i dorëzoi mandatet në bllok për shkak të një raporti, ku ishin konstatuar shkelje.”Unë do t’ju përmend një precedent, i cili ka ndodhur realisht në Indi në vitin 2002. E gjithë opozita e bashkuar ka dorëzuar mandatet në bllok, vetëm për një raport të një institucion i cili mund të barazohet me KLSH që ne kemi, një raporti i dalë nga KLSH që faktonte disa shkelje që kishin një kosto financiare në buxhetin e shtetit, e detyroi opozitën indiane në vitin 2002 që të dorëzonte mandatet në bllok. Nuk është rasti i parë që ndodh. Është një precedent që ndodh. Një tjetër rast ka ndodhur në Rumani, ku një parti e tërë dorëzoi mandatet në bllok”,-tha Caka.Referuar deputetit Ralf Gjoni, i cili pranoi mandatin e deputetit, Caka tha se ai është vetëpërjashtuar nga LSI që në momentin që nuk iu bind vendimit të kryesisë së LSI.”Të gjithë ata anëtarë apo kandidatë që kanë qenë në listat e LSI dhe që nuk i janë bindur një vendimi të marrë nga kryesia e LSI për të mos pranuar mandatet e lëna nga deputetët janë të vetëpërjashtuar nga anëtarësia e LSI”.

Ish-kryeministri, Sali Berisha ka publikuar në profilin e tij në Facebook një tjetër denoncim të qytetarëve. Në mesazhin e dërguar nga qytetarin e të publikuar nga ish-kryeministrim shkruhet se ministrja Belinda Balluku ka shpërblyer ish-zv.drejtorin e Fondit të Kujdesit të Detyrueshëm Shëndetësor, Eduard Ahmetaj, i akuzuar për vjedhje e abuzim me rimbursimin e ilaçeve, duke e emëruar atë drejtor në këtë institucion.   Statusi  plotë: Hajnia si merite absolute! Lexonin denoncimin e qytetarit dixhital. sb pershendetje doktor, Eduard Ahmetaj ishdrejtori i Fondit te kujdesit te detyrueshem shendetesor pas vjedhjeve, abuzimeve me rimbursimet e ilaceve dhe sksndaleve ne kete institucion emerohet drejtor i pergjithshen nga ministrja Balluku, ne qoftese do te kishte shtët ligjor Eduardi duhet te ndiqet penalisht per demin ekonomik te verifikuar nga KLSH dhe pasojat shendetesore qe kane shkaktuar te pacientet, i korruptuar dhe me masa te lene nga KLSH, Eduard Ahmetaj emerohet Drejtor i pergjithshem ne ministrine e Ballukut.

Publikuar më 14.03.2019 nga Xhentila GjoshiPrishja e kontratave nga shteti me kompani e individë ka rritur faturën e taksapaguesve. Bashkia e Tiranës kryeson listën e keqmenaxhimit. Dëmi ekonomik çdo vit mbi 1 miliardë lekë Neritan GjergoRreth 3.1 miliardë lekë është kosto e vendimeve gjyqësore të ekzekutuara në këto 3 vite, pa llogaritur ato që nuk janë ekzekutuar ende. Ndërrimi i destinacionit të fondeve nga qeveria apo bashkitë ka krijuar jo vetëm kosto, barrë e cila është paguar nga taksapaguesit, por ka krijuar kolaps edhe në mënyrën e administrimit të në pushtetin qendror dhe atë vendor. Sjelljet e dëmshme të shtetit që nuk respekton vetveten, pa llogaritur këtu vendimet për largimet e padrejtë nga puna janë listuar në databazën e Open Data Albania, në dy tabela përmbledhëse, ku del vlera e transaksioneve, 2.22 miliardë lekë për shpenzime gjyqësore dhe 903 milionë lekë shpenzime për ekzekutimin e vendimeve gjyqësore. Nga listimi i institucioneve buxhetore rezulton se “fajtore” për një numër rekord çështjesh është bashkia e Tiranës, Drejtoria e Doganave, Drejtoria Vendore e Policisë Durrës, Ministria e Mjedisit, por edhe dhjetëra institucioneve të tjera vendore në gjithë vendin. Mungesa e argumenteve ligjore nga këto institucione dhe vendimmarrja e shpejtë për të prishur kontrata të tenderuara ka qenë shkas që shuma të tejfryhet dhe dëmi ekonomik të jetë çdo vit mbi 1 miliard lekë. Një shembull më i thjeshtë për të kuptuar pse  çështjet shkojnë në gjykatë dhe institucionet detyrohen të paguajnë milionë lekë është edhe dalja para pak kohësh e një ministri, i cili deklaronte se fondet e tenderuara për një rrugë ((të drejta kontraktore të fituara në tender finalizuar me shpallje fituesi, por jo me nënshkrim kontrate) t’i kalonte për investime në konviktet e studentëve, nisur nga presioni i këtyre të fundit për kushtet skandaloze të bujtinave ku jetojnë përkohësisht. Por, që nga ky moment, edhe pse vendimi mund të marrë jehonë dhe aprovim nga studentët dhe opinioni publik, fillon loja me gjyqësorin. Kompania e cila kishte fituar parimisht kontratën, detyrohet që të kërkojë dëmshpërblim nga ministria në fjalë dhe me të drejtën që i jep gjykata fut në llogari të saj paratë e taksapaguesve. Ky është një shembull i rëndomtë, për të cilin ende nuk ka një ankesë nga kompania që do të ndërtonte rrugën me kontratë koncesionare, por në transaksionet e thesarit numërohen 338 pagesa në favor të palëve që janë dëmtuar padrejtësisht nga shteti dhe kanë përfituar shpërblime që prakiktikisht janë mbi 300 mijë lekë, por kapin edhe shifra që i kalojnë 15 milionë lekët.PezullimetNjë muaj më parë, organizata INFOCIP zbuloi të dhëna tronditëse për pushimin e punonjësve nga puna, jo vetëm për kalvarin e gjatë në dyert e gjykatave, por edhe shumat marramëndëse që takpaguesit shqiptarë duhet të paguajnë për kompensime. 100 milionë euro dëmshpërblime për heqje padrejtësisht nga puna. Kjo është fatura e kripur që shteti shqiptar ka paguar deri në vitin 2018, sipas kësaj organizate. Ky është shembulli nr.2 se si administrata vijon të trajtojë punonjësit militantë si të nënës, dhe ata që nuk i besojnë partisë si të njerkës. Por, më tepër se çështje mendësie, largimet nga puna kanë krijuar kosto të lartë për buxhetin dhe stres tek individët e dëmtuar. Sipas organizatës në fjalë, rreth 30% të ngarkesës së përgjithshme të punës së gjykatave administrative kishte të bënte me shqyrtimin e çështjeve civile mbi marrëdhëniet në punë, çka thjeshtohet me konkluzionin se një të pushuari nga puna në administratën shtetërore i duhen 840 ditë, pra 2,3 vjet, për të gjetur drejtësi në të dyja shkallët e gjyqësorit. Por, nuk mbaron me kaq. Nëse çështja mbërrin deri në Gjykatën e Lartë duhen edhe 1730 ditë të tjera, ose 4,7 vite, deri në vendimin final. Gjatë viteve 2017 dhe 2018, 77% e ankimuesve i fituan proceset gjyqësore me shtetin. Përballë këtyre vendimeve, shteti për vitin 2017 duhet të paguajë 19 003 paga, kurse për 2018, 10 625 paga e kthyer në vlerë monetare 15 milionë euro. Gert Shella, drejtor INFOCIP, tha: “Gjatë qeverisjes me ministra teknikë u raportuan 600 heqje nga puna, në 2019 pritet të kemi një faturë të re me rreth 7 milionë euro pagesa”. Për këtë fenomen,  presidenti i shtetit, Ilir Meta propozoi këtë zgjidhje.   “Ka ardhur koha që të sanksionohet me ligj që në rastet e pushimeve të padrejta nga puna, fatura e përballimit të dëmit t’i kalojë në ngarkim zyrtarit që ka marrë vendimin e padrejtë dhe që gjykata e ka konstatuar si shkelje. Dëmi nuk mund t’i ngarkohet më taksapaguesve shqiptarë, të cilët nuk kanë asnjë përgjegjësi për këtë situatë, përkundrazi janë të dëmtuarit kryesorë”. Por, kur do të marrë fund pagesa e miliona euro për të hequrit nga puna? Studimi INFOCIP propozon ndryshime ligjore ku të sanksionohet me vendim të formës së prerë kthimi i zyrtarit në punë e kësisoj do të shmangen dëmshpërblimet miliona euro.RaportiLargimet nga puna dhe kryesisht për shkaqe politike i kushtojnë taksapaguesve shqiptarë rreth 20 milionë euro çdo vit. Kontrolli i Lartë i Shtetit ka vlerësuar kostot reale që sjell largimi i të punësuarve në administratë me ndërrimin e Qeverive.  Po nëse do ecet me këto ritme parashikohet se në 3 vitet e ardhshme shteti duhet të paguajë 30 mijë paga. Pra, për tre vite me radhë buxheti i shtetit do të duhet të përballojë një fond prej 20 milionë eurosh, përmes të cilit do të paguhen mijëra paga të administratës vetëm nga periudha 2017-2018. Vendimet gjyqësore të gjykatave vendase dhe ato të lidhura me çështjet e arbitrazhit ndërkombëtar apo Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut përbëjnë sipas KLSH risk real për nevojat për financim si pasojë e provigjionimit të dobët dhe mungesës së shkëmbimit të informacionit ndërmjet strukturave përkatëse shtetërore. KLSH ka konstatuar gjithashtu se nuk zbatohet parimi i regjistrimit të shpenzimeve në çastin e ndodhjes së tyre, por ato regjistrohen në momentin e pagesës, duke mos pasqyruar gjendjen reale te shpenzimeve dhe deficitit buxhetor sipas treguesve fiskalë të konsoliduar të Buxhetit të Shtetit.(Transaksionet e fundit për vendimet gjyqësore)Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Si i firmos qeveria me argumente falsë, kontratat për HEC-e në Librazhd e Përrenjas. Banorët kërkojnë frenimin e kontratave. Pas…42 pika të shërbimit të gjendjes civile pranë materniteteve  iu dhanë një kompanie pa garë. 300 milionë lekë në tenderin,…Nis aplikimi për shpërblimin e pronarëve në 11 qarqe të vendit. Kosto 2000 lekë për aplikimin. Të dhënat dhe dokumentet…Bardhyl Mahmuti Siç informuan mediat në Serbi, madje edhe televizioni shtetëror serb, ish ndërmjetësuesi i BE-së në bisedimet në Rambuje…Iris Topalli Kryetare e Forumit Kombëtar të Politikave në partinë ZGJIDHJA Agjencia Kombëtare e Krimit në Mbretërinë e Bashkuar tha…Një lajm i trishtuar është shpërndarë me anë të një statusi në rrjetin social të teatrit ‘Aleksandër Moisiu’, në Durrës….Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

Prokuroria e Tiranës ka regjistruar një procedim penal për të identifikuar zyrtarët përgjegjës për stokun e ilaçeve të skaduara në QSUT, i cili kap një vlerë prej miliona euro.   Praktikat e tenderimeve të barnave të blera për farmacinë qendrore të Qendrës Spitalore Nënë Tereza, QSUT, gjatë viteve 2012-2018, që prodhuan një stok me barna të skaduara me vlerë miliona euro, janë duke u hetuar nga Prokuroria pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë. Një burim nga organi i akuzës  pohoi për BIRN se hetimi është përqendruar në identifikimin e personave përgjegjës, të cilët dyshohet të ketë shkaktuar një dëm financiar që sipas organit të akuzës, nga verifikimet e deri tanishme përllogaritet në vlerën e rreth 7 milionë eurove. Sipas këtij burimi, hetimi ka përfshirë zyrtarët që kanë lejuar apo blerë medikamente në sasi të mëdha pranë aftatit të skadencës dhe ata që nuk i kanë përdorur para skadimit këto barna si edhe sasi të tjera të dhuruara të cilat kanë shkuar dëm pa jua dhënë pacientëve. “Jemi duke hetuar se cilët janë zyrtarët e QSUT-së, të cilët kanë kryer blerjen e ilaçeve afër datës së skadencës,” tha prokurori. “Nga verifikimet e deritanishme dyshohet që vlera e medikamenteve të skaduara të arrijë shumën 7 milionë eurove,” shtoi ai. Ky hetim i Prokurorisë ka ardhur pas një referimi të kryer nga Policia e Shtetit, e cila është bazuar në një investigimi të kryer nga BIRN i publikuar nw shtator 2018. Investigimi i BIRN, i cili bazohej nw qindra faqe dokumente, zbardhte faktin se në farmacinë qendrore të QSUT-së ishte krijuar një stok me qindra mijëra medikamente mjekësore të skaduara, ndërkohë që pacientët përballeshin me mungesën e barnave ose detyrosheshin t’i blinin kundrejt çmimeve të larta në farmacitë private. Sipas të dhënat që BIRN, rreth 93 për qind e ilaçeve në farmacinë qendrore në Maj 2018 ishin të skaduara dhe vetëm 7 për qind e tyre ishin ende të përdorshme për pacientët. Barnat e skaduara ishin akumuluar gjatë viteve 2012-2018 dhe sipas të dhënave të analizuara nga BIRN, kapin një kosto totale kontabël prej 481.8 milionë lekësh [rreth 3.9 milionë euro]. Nw njw reagim mbi stokun e ilaçeve të skaduara në 2 Nëntor 2018, ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu i cilësoi akuzat si shpifje. “Ilaçi më i mirë, i paskadueshëm, përballë shpifjeve janë faktet dhe shifrat,” deklaroi ajo  “Një nga punët e bëra në katër vitet që drejtova Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, ishte që i dhamë fund praktikës së blerjes së barnave në prag skadence, e bashkë me të, edhe pazarit që bëhej në kurriz të jetës së qytetarëve,” shtoi ajo. Stoku i madh i ilaçeve të skaduara në farmacinë qendrore të QSUT është konsideruar një problem serioz edhe nga Kontrolli i Lartë i Shtetit, KLSH që në raportet e auditit për vitet 2014 dhe 2015, konstatonte se kishin shkuar dëm tonelata medikamentesh të tenderuara apo të dhuruara në Qendrën Spitalore Universitare. Për këtë situatë KLSH fajësonte keqmenaxhimin dhe praktikën e tenderimit të medikamenteve në prag të datës së tyre të skadencës. Pjesa më e madhe e barnave të çuara dëm në farmacinë qendrore të QSUT-së trajtonin sëmundje mjaft të përhapura në Shqipëri, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, ato psiqike apo antibiotikë për trajtimin e një sërë infeksionesh bakteriale. Rreth 60 për qind e tyre rezultojnë të jenë blerë në vitet 2011-2013 dhe kanë dalë jashtë përdorimit në vitet 2014 dhe 2015. Pjesa tjetër rezulton të ketë skaduar gjatë viteve 2016-2018. Në raportin e auditimit të publikuar në mars 2016, Kontrolli i Lartë i Shtetit evidentonte faktin se situata në vitet 2014-2015 paraqitej tejet e rënduar me rreth 520 mijë medikamente të skaduara. Thuajse gjysma e sasisë, sipas KLSH-së ishin tenderuar me paratë e buxhetit të shtetit në vitet 2011-2013, ndërkohë që pjesa tjetër ishin donacione të kushtueshme, të cilat sistemi kishte dështuar t’i shpërndante në kohën e duhur te pacientët. Kjo situatë ka vazhduar të jetë e njëjtë edhe për vitet në vazhdim. Nga një listë me 1200 lloje medikamentesh që gjenden në farmacinë qendrore, vetëm 315 produkte ishin të konsumueshme me afat skadence pas datës 9 maj 2018. Ndërkohë që në vitet 2014-2015, dëmi i shkaktuar nga ilaçet e skaduara ishte 172.7 milionë lekë, në vitin 2018 kjo shifër arriti në 447 milionë lekë. Në raportet e saj, KLSH fajëson për situatën mungesën e një analize të plotë në QSUT për shkaqet që çuan në këtë situatë dhe përgjegjësitë direkte të zyrtarëve dhe nëpunësve që lejuan dhe mundësuan praktikat e këtyre tenderimeve dhe të atyre që nuk i shpërndanë barnat tek para afatit të skadencës. BIRN