Lajme KLSH    

Artikujt e fundit nga KLSH


Qytetarët shqiptar paguajnë  më shumë për një shërbim shëndetësor dhe për medikamente dhe në shumë raste nuk e marrin mbrapsht  cilësinë  e shërbimit madje ka mungesë në spitale dhe staf të specializuar. Ky është  rezultati i  gjetjeve të institucioneve mbikëqyrëse  nga auditimi në institucionet shëndetësore për 2017-ën  të cilat  përmes rekomandimeve të tyre kërkojnë kuvendit ndërhyrje në përmirësimin e  ligjeve për të ndryshuar situatën.Sipas kreut të Kontrollit të Lartë të Shtetit, Bujar Leskaj nga kontrollet e kryerja ka rezultuar se mbarten  shpenzimeve të tepërta të shërbimeve spitalore, ka mungesë  e specialiteteve  pranë  shërbimeve në spitaleve rajonale dhe bashkiake si dhe mënyra e vlerësimit  financiar i paketave shëndetësore bie ndesh me ligjin.Ndërsa avokatja e popullit, Erinda Ballanca theksoi nevojën për  ndryshim të herëpashershëm të sektorit shëndetësor. Ballanca vuri theksin te korrupsioni  në shëndetësi dhe kërkoi rritje të pagave të mjekëve për ta  minimizuar atëNënkryetarja e kuvendit Vasilika shprehu gatishmërinë e kuvendit  për  rregullime ligjore me anë  të konsultimeve publike.Sipas Kontrollit të Lartë të Shtetit, nga auditimet e bëra gjatë 2017-ës abuzimet me burimet publike kanë sjellë  një kosto për qytetarët në vlerën  e 825.6 mln euro ku vetëm  në sektorin shëndetësor  dëmi  ekonomik arrin deri në 54.5 milion lekë.Nertila Doko/SCAN

Marrëveshja, e miratuar nga qeveria të mërkurën, do të angazhojë Komisionin Ndërkombëtar për Njerëzit e Humbur (ICMP) për të hetuar, kërkuar dhe identifikuar një pjesë të gati 6 mijë shqiptarëve që u vranë apo u zhdukën gjatë sundimit 45 vjeçar komunist në vend, një proces që po nis gati tri dekada pas rënies së regjimit, mes skepticizmit se procesi ka nisur tepër vonë dhe aktualisht ka fonde të pakëta.ICMP ka marrë një grant nga Bashkimi Europian prej rreth 450 mijë eurosh për fillimin e punës, të cilat do të mbulojnë kërkimin në dy vendbarrime të njohura, Kazermat 313 pranë Tiranës dhe varret pranë ish kampit të punës së detyruar në Ballsh, nga disa dhjetëra vende të dyshuara.Komisioni Ndërkombëtar për Njerëzit e Humbur është krijuar më 1996 dhe është angazhuar që nga ajo kohë në shumë vende që kanë kaluar luftëra të përgjakshme apo kanë përjetuar diktatura të ashpra, të tilla si Bosnja, Kosova, Iraku e Libia, për të kërkuar njerëzit e humbur në konfikte, diktatura apo katastrofa natyrore.ICMP ofroi ndihmë për Shqipërinë fillimisht në vitin 2010 pasi një investigim i Rrjetit Ballkanik për Gazetari Investigative zbuloi se si familjet e viktimave përpiqeshin të zbulonin fatin e njerëzve të tyre ndërkohë që autoritetet ishin të shurdhëta ndaj kërkesave të tyre për informacion apo ndihmë. Pas miratimit nga Këshilli i Ministrave, marrëveshja do të duhet të kalojë në procedura parlamentare para se të hyjë në fuqi.Kërkimi do të fillojë me varrezën famëkeqe të njohur si “Kazermat 313” në periferi të Tiranës poshtë malit të Dajtit, ku një numër i konsiderueshëm njerëzish janë varrosur në fshehtësi pasi u ekzekutuan gjatë viteve ’70 dhe ’80. Sipas investigimit të BIRN, Jovan Plaku, i biri i inxhinierit të naftës Koço Plaku, i ekzekutuar në vitin 1976, po kërkonte eshtrat e të atit kur zbuloi dymbëdhjetë të varrosur atje. Tetë vjet më vonë, asnjë nga të gjeturit nuk është identifikuar ende.ICMP do të fillojë të mbledhë kampionë ADN-je nga familjarët e të zhdukurve me qëllim që t’i përputhë ato me ADN-të e të zhdukurve të zbuluar. Një vend tjetër kërkimi do të jetë varreza pranë ish-kampit të punës së detyruar në Ballsh, në jug të Shqipërisë. Kjo varrezë besohet se mbart mbetjet e atyre që vdiqën në kampin e punës të ndërtuar për llogari të rafinerisë. Shqipëria komuniste përdorte të burgosurit si krahë të lirë pune në miniera, bujqësi dhe ndërtim.Që kur mori pushtetin më 1945, qeveria komuniste refuzoi t’i jepte familjeve trupat e të ekzekutuarve me synimin për t’i mohuar mbajtjen e një funerali. Ata që vdiqën nëpër burgje u varrosën shpesh në zonën përreth burgjeve në varre të pashënjuara.

Dr. Bujar Leskaj, Kryetar i KLSH-së: Gjatë aktivitetit ndergjegjësues që po zhvillohet midis KLSH-së dhe SIGMA-s, kreu i Kontrollit të Lartë të Shtetit shqiptar theksoi bashkpunimin midis institucioneve në vënd, Kuvendit të Shqiperisë dhe atyre ndërkombëtare. z. Leskaj theksoj se bashkëpunimi me Kuvendin është bazuar mbi bazën e katër shtyllave kryesore, të cilat kanë pasur si qëllim ruajtjen dhe kontrollin e shpenzimeve të fondeve të qeverisë… Mes të tjerave Kreu i KLSH-së shpreu kërkessn ndaj Kreut të Kuvendit z.Ruçi i pranishëm në aktivitet që të krijohet një memorandum për zbatueshmërinë e rekomandimeve dhe konstatimeve të KLSH-së. Një tjetër pikë ku u përqëndrua z. Leskaj kishte të bënte me Kufirin e Borxhit, Pastërtia e drejtuesve, dhe mbështetja për Reformën në Drejtësi dhe teprimin me koncesionet në formën e PPP Bashkpunimi Kuvend – KLSH dhe auditimi i audituesve.

High corruption in property and legalization procedures, problems with public tendering, reappearance of arrears and the need to reduce public debt.These are some of the main problems identified by the Supreme State Audit in their auditing of the public administration.In the annual analysis of the work of this institution, SSA Chair Bujar Leskaj said that half of the total value of the tenders was won by only 57 companies.Attending the annual analysis, President of the Republic Ilir Meta urged inspectors of SSA to continue their work on restoring public confidence in state institutions.In his analysis, the head of SSA Bujar Leskaj also focused on the high cost created by the Albanian institutions because of several decisions of the Strasbourg’s European Court of Human Rights.SCAN