Lajme KLSH    

Artikujt e fundit nga KLSH


Tani që nuk është më në krye të Kontrollit të Lartë të Shtetit, pasi i mbaroi mandati dhe si institucion ishte i depolitizuar, Bujar Leskaj i është rikthyer jetës së tij të dikurshme para se ta merrte këtë detyrë të rëndësishme.   Në fakt, ashtu si shumëkush mund ta mbajë mend, Leskaj ishte pjesë e Partisë Demokratike kur u zgjodh për të drejtuar KLSH-në. Madje ai ka qenë edhe ministër në një qeveri të Berishës. Ndërkohë, paparazzi ynë e ka fotografuar Bujar Leskajn, të shtunën e kaluar teksa shkonte për të marrë pjesë në protestën e organizuar para Kryeministrisë. Ai ishte në shoqërinë e Tomorr Alizotit, i riafruar kohët e fundit në PD dhe në kupolën e saj drejtuese. PANORAMA PLUS Te lidhura Harrojeni Morenën, miliarderi iranian qenka lidhur me një modele super seksi (FOTO) Dieta me ananas, humbisni 2 kg për vetëm 5 ditë Frederik Ndoci: Ditët e mia në Amerikë larg familjes, çfarë ka mbetur nga e kaluara e vështirë dhe planet e së ardhmes Pritjes i erdhi fundi! Ja traileri i filmit “Dy gisht mjaltë” (VIDEO) “Boll bëre pornografi!”, ja çfarë bën këngëtarja shqiptare për t’u pajtuar me të atin që nuk i flet

Publikuar më 19.02.2019 nga Daniela GrricaEksperti Bujar Stafuka, kandidat për kreun e  KLSH, ndan për lexuesit e “Shekullit” idetë për drejtim e këtij institucioni dhe tregon eksperiencën e gjatë si specialist në menaxhimin dhe kontrollin financiar. Stafuka shpjegon pikat e forta të kandidaturës së tij përballë profileve të politikanëveLindita Bushgjokaj Një ish-specialist i lartë i KLSH, një ekonomist dhe zyrtar, që nuk vjen nga korridoret e politikës, por nga dera e popullit, troket tek Presidenca për të vënë kandidaturën për kreun e KLSH. Bujar Stafuka vendos t’i bashkohet garës për kryetar të KLSH, në mesin e shumë figurave të njohura politike që ndodhen në këtë listë. Eksperti Bujar Stafuka, ka një jetë të tërë që punon me profesionalizëm në fushën financiare në disa institucione të rëndësishme, ndërsa aktualisht punon si Administrator i Përgjithshëm pranë një shoqërie të njohur private.  Në një intervistë për gazetën “Shekulli”, Stafuka tregon arsyet e kandidimit për këtë post të rëndësishëm, si dhe pikat më të forta që ka përballë kundërshtarëve në garë.Intervista e plotë: Z.Stafuka, si ju lindi ideja për të kandiduar në këtë pozicion të lartë e të vështirë drejtuese?Ideja e kandidimit për drejtimin e këtij institucioni lindi si pasojë e karrierës së gjatë në fushën financiare, përvojës dhe aftësive menaxhuese, kualifikimeve profesionale si dhe te punimit në shumë sektor të ekonomisë dhe financave, si atë të fushës së ndërtimeve industriale, fushës energjetike, fushës së transportit, drejtimit dhe menaxhimit të disa sektorëve privatë. Njohës i mirë i sistemit fiskal dhe doganor dhe në mënyrë të veçantë përvoja për një periudhë 8-vjeçare në KLSH. Kjo gjë më ka bërë të jem njohës shumë i mirë i legjislacionit financiar.Në garë janë figura të njohura të politikës, e kryesisht të administrimit  financiar. Si e ndieni vetën përballë tyre?Është e vërtetë se ka figura të njohura në administratën financiare, por mendoj se figura ime plotëson kriteret Kushtetuese dhe ligjore, besimi dhe ambicia ime për të vazhduar të kontribuoj në përmirësimin e mëtejshëm të këtij institucioni, në dobi të vendit me qëllim mirëmenaxhimin e parasë publike.A përbën avantazh në këtë garë, përvoja juaj e mëparshme në detyra drejtuese të KLSH? Patjetër është avantazh, sepse jo vetëm qe kam punuar prej një periudhë 8 vjeçare në disa sektorë pranë këtij institucioni, por jam marrë dhe kam dhënë kontribut që në fillesat e këtij institucioni( vitin 1992) në hartimin dhe përmirësimin e legjislacionit të KLSH. Gjithashtu në vitet 1995-1996, kam marrë pjesë në përgatitjen e propozimit për kalimin e këtij institucioni në Gjykatë të Llogarive, çfarë do ta bënte një institucion suprem në auditimin dhe mirëmenaxhimin financiar. Një avantazh tjetër është dhe pasioni që kam për ligjin dhe shtetin.Ju keni pozicion të lartë në administrim biznesesh dhe padyshim edhe të ardhura të mira. Pse doni të lini një punë të qetë për një post të vështirë dhe më me pak të ardhura?Po është e vërtet që jam në pozicione të larta të administrimit të biznesit, por mendoj se nuk janë të ardhurat që të bëjnë të lumtur, por puna dhe devotshmëria për t’i shërbyer vendit tënd. Vendosmëria për të zbatuar me besnikëri ligjin dhe Kushtetutën.A mendoni se keni ndonjë disavantazh që kundërshtarët mund ta shfrytëzojnë?Jo dhe jo! Gjithë karrierës time në të gjithë sektorët ku kam punuar, kam dhënë maksimumin tim me një dëshirë dhe pasion për ta bërë këtë vend. Nuk jam përfshirë as një herë në grupime politike, por dëshira ime ka qenë dhe mbetet t’i shërbej me besnikëri vendit tim.Pozita ose më mire PS ka në listë përfaqësimi disa figura kryesorë të saj. A mendoni se është e drejtë që pozita të marrë edhe këtë institucion?Po është e vërtetë. Pozita ka figura për menaxhimin e këtij institucioni, por me sa kam parë, kjo forcë politike nuk kërkon që të përfshihet në drejtimin e KLSH, duke u mbështetur në parimin që kontrolli i financave publike të mos jetë pjesë e saj. Kjo mendoj se më jep mundësi për të qenë një kandidaturë e përshtatshme në drejtimin e këtij institucioni.Çfarë do të sjellë Bujar Stafuka në drejtim e KLSH-së, në ndryshim nga kryetarët e mëparshëm?Në drejtimin e KLSH-së, së pari do jetë një luftë pa kompromis ndaj korrupsionit, që është prioritet i reformës në drejtësi, pavarësi institucionale, profesionalizëm për të patur një ekspertizë sa më profesionale. Bashkëpunim institucional me institucionet e tjera të drejtësisë. Parandalimin e korrupsionit dhe abuzimeve me fondet publike që përbën misionin themelor të këtij institucioni. E pranoj, se është një përgjegjësi shumë e madhe që përputhet plotësisht me profesionalizmin dhe ambicien time për të vazhduar kontributin në drejtim të përmirësimit të këtij institucioni në dobi të vendit, me qëllim mirëmenaxhimin sa më mirë të parasë publike.Eksperianca Më poshtë eksperti Stafuka ndan për “Shekulli”-n përvojat e gjata në fushën ekonomike dhe menaxhuese në sektor dhe firma të ndryshme. “Vendi aktual i punës: Administrator Përgjithshëm pranë shoqërisë Aldosch SHPK, si dhe Administrator pranë shoqërisë Antibiotik SHA. Prej vitit 1988 deri 1992 – Përgjegjës i zyrës së financës në Ndërmarrjen e Ndërtimeve Industriale Laç. Prej vitit 1992 deri 1999, në Kontrollin e Lartë të Shtetit Tiranë, ku nga viti 1992 e deri në vitin 1997 kam mbuluar këto sektorë: reformën ekonomike, procesin e privatizimit, komisionin e kthimit dhe kompensimit të pronave, sistemin bankar, si dhe sistemin tatimor dhe doganor. Nga viti 1997 e deri në vitin 1999, Drejtor i Departamentit të Kontrollit Sistemit Fiskal dhe Doganave në Kontrollin e Lartë të Shtetit. Gusht 1999 – Dhjetor 1999 ekonomist në shoqërinë “Dolce Shpk”. Tetor 2000 – Dhjetor 2000 inspektor për Taksat dhe Tatimet në Prefekturën e Tiranës. Dhjetor 2000 – Janar 2001 Përgjegjës i Sektorit të Shitjeve (Divizionin e Shpërndarjes) në Korporatën Energjetikë Shqiptare. Shkurt 2001-Korrik 2003 Kryetar i Degës Ekonomike në Divizionin e Shpërndarjes në Korporatën Energjetike Shqiptare. Prej Gusht 2003 – Maj 2006 Inspektor Kontrolli në Drejtorinë Rajonale të Tatimeve Tiranë. Maj 2006 – Qershor 2008 Inspektor Kontrolli në Drejtorinë e Tatimpagueseve të Mëdhenj Tiranë. Korrik 2008 e vazhdim Administrator në shoqërinë Antibiotik sha. Korrik 2008 e vazhdim Drejtor Departamenti i Financës dhe Administrator në shoqërinë “Aldosch shpk”. Nëntor 2011-Mars 2012 specialist finance pranë Departamentit Ekonomik në Parkun e Transportit Urban të Udhëtarëve Bashkia Tiranë. Prill 2012- Prill 2013 Kryetar Departamentit Ekonomik në Parkun e Transportit Urban të Udhëtarëve Bashkia Tiranë. Shkurt 2013 – Shkurt 2015 Administrator pranë shoqërisë “Ikeda”.Para disa ditësh, Institucioni i Presidentit të Republikës së Republikës së Shqipërisë, ka publikuar emrat e kandidatëve që kanë aplikuar për postin e kryetarit të Lartë të KLSH. Presidenca “njofton të gjithë të interesuarit se, pas përfundimin të afatit të aplikimit, rezulton se kanë shprehur interesin për t’u përzgjedhur si kandidat për pozicionin kushtetues të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, emrat që janë bërë tashmë publike, në mesin e të cilëve bëjnë pjesë dhe shumë figura të njohura të politikës shqiptare: Pas kësaj faze, Institucioni i Presidentit të Republikës bën me dije se kandidati që do t’i propozohet Kuvendit të Shqipërisë për t’u zgjedhur në pozicionin kushtetues të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, i përzgjedhur në përputhje me Kushtetutën dhe legjislacionin e brendshëm, do të publikohet brenda afateve ligjore. Të dhënat e mësipërme, janë evidentuar nga dokumetacioni i dorëzuar nga aplikantët. Pas kësaj faze, Institucioni i Presidentit të Republikës bën me dije se kandidati që do t’i propozohet Kuvendit të Shqipërisë për t’u zgjedhur në pozicionin kushtetues të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, i përzgjedhur në përputhje me Kushtetutën dhe legjislacionin e brendshëm, do të publikohet brenda afateve ligjore. KLSH është institucioni më i lartë i kontrollit ekonomik e financiar për fondet publike. Kryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit ka mandat 7-vjeçar që votohet në Kuvend. Losta me kandidatët për KLSH përfshinë: Sali Shehu- Jurist; Sabri Hoxha- Inxhinier, Gjeolog, MjekPetrit Bushi- Ekonomist, Jurist Alfred Çako-Inxhinier, Gjeolog Minierash, Master Adm.Biznes; Shpëtim Ahmetaj-  Ekonomist; Bujar Stafuka- Ekonomist; Gjergji Dhima- Ekonomist Agrar; Eduart Ypi- Dega Financ; Pllumb Ibrahimi; Agron Agalliu- Ekonomist, Administrim Biznesi; Bajram Lamaj- Universiteti Bujqsor Kamëz, Ekonomi Agrare; Liljana Elmazi, Billa- Ekonomiste , deputete e PD-s qarku Vlore; Edmond Verçani- Ekonomist ;Zaim Korsi- Ekonomi- Kontabilitet; Ermal Yzeiraj- Jurist; Lefterie Luzi (Lleshi)- Juriste; Petrit Fusha- Ekonomist, Jurist; Muhamed Kavaja- Jurist; Qerim Lazaj- Ekonomist; Behar Zeneli- Jurist; Rushan Nano- Ekonomist; Alba Qirjazi- Ekonomiste; Shkëlqim Cani-Ekonomist; Anastas Angjeli- Ekonomist; Lumtor Shkreli- Ekonomist; Ylber Karanxha- Ekonomist; Eridian Salianji- Jurist; Albana Dhimitri- Ekonomiste; Bajram Mulaj- Ekonomist; Kestrin Katro- Juriste.Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha tha se është i vendosur në vendimin për të djegur mandatet dhe se nuk…Pas Brukselit, edhe ambasadori i Bashkimit Europian në Tiranë, Luigi Soreca, kundër bojkotit dhe lënies së mandateve nga opozita shqiptare….Gjykata ka dhënë vendimet për protestuesit, ku ndër të tjera është lënë në burg edhe Florenc Hoxha, eksponent i njohur…Iris Topalli Kryetare e Forumit Kombëtar të Politikave të partisë ZGJIDHJA Raporti më i fundit i INSTAT-it tregoi se popullsia…Janusz Bugajski Sivjet shënohet 100 vjetori i lindjes së shteteve të pavarura në Europën qendrore dhe lindore pas rënies së…Kompozitori i çmimeve ndërkombëtare Thomas Simaku rrëfen brengat, sfidat dhe momentet e suksesit. Pse të afërmit i mbajtën të fshehur…Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

Në datën 4 shkurt 2019 u zhvillua analiza vjetore e Departamentit të Auditimit të Buxhetit të Shtetit (DABSH). Në këtë analizë morën pjesë zv. Kryetari, znj. Lindita Lati dhe Drejtoresha e Përgjithshme, znj. Manjola Naço. Drejtori i  Departamentit, z. Azmi Stringa mbajti fjalën hapëse ku paraqiti arritjet edhe problematikat kryesore të identifikuara gjatë auditimeve të realizuara gjatë vitit 2018, rekomandimet e lëna dhe shkallën e ndjekjes së tyre.Për vitin 2018, grupet e auditimit të këtij departamenti kanë ushtruar auditime në 24 subjekte, nga të cilat 23 auditime sipas planit vjetor dhe 1 auditim i trashëguar ne proces nga plani i vitit të mëparshëm. Sipas natyrës së auditimeve, në 10 subjekte janë kryer auditime të përputhshmërisë të aktivitetit, në 4 subjekte janë kryer auditime tematike të përputhshmërisë së aktivitetit, në 8 subjekte janë kryer auditime të përputhshmërisë dhe rregullshmërisë dhe në 2 subjekte janë kryer auditime të përputhshmërisë dhe financiar të aktivitetit. Në përfundim të auditimeve, në zbatim të standardeve të auditimit financiar dhe auditimit të përputhshmërisë, pas auditimit të pasqyrave financiare dhe përputhshmërinë e përdorimit të fondeve publike janë dhënë sipas rastit,  opinione për auditimet financiare dhe veçmas opinione për auditimet e përputhshmërisë. Gjatë vitit 2018 u vu në fokus dhe realizimi i auditimeve financiare me asistencën e specialistëve të NIK-ut polak, kjo dhe në kuadër të projektit të binjakëzimit i financuar me fondet IPA 2013. Auditimet financiare pilot të zgjedhura ishin subjektet ISSH dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë (aparati). Në MFE opinioni ka rezultuar i kundërt si për pasqyrat financiare ashtu edhe për përputhshmërinë e aktivitetit me kuadrin ligjor; dhe në ISSH opinioni ka rezultuar i kualifikuar për përputhshmërinë dhe refuzim opinioni për pasqyrat financiare.  Në total, janë dhënë opinione në  12 auditime, ku bazuar në evidencat e auditimit dhe gjykimin profesional të grupeve të auditimit sipas llojit janë dhënë 4 opinione të kualifikuara, 8 opinione të kundërt, 1 refuzim opinioni dhe 1 opinion i pakualifikuar. Për vitin 2018 në auditimet e kryera janë lënë gjithsej 519 rekomandime për përmirësimin e gjendjes dhe problematikave të konstatuara, krahasuar me 409 rekomandime që ishin dhënë një vit më parë. Për përmirësimin e akteve ligjore dhe nënligjore janë bërë 18 rekomandime, 249 masa organizative, masat për shpërblim dëmi ekonomik të shkaktuara, të konstatuara gjatë auditimeve të vitit 2018 janë në shumën 2,287,634 mijë lekë, 14 masa administrative, 138 masa disiplinore dhe masat për eliminimin e efekteve negative të shkaktuara, të konstatuara gjatë auditimeve të vitit 2018 janë në shumën159,805,535 mijë lekë, dhe 2 indicie për kallëzim penal. DABSH është përgjegjës për përgatitjen e raportit “Për zbatimin e buxhetit të shtetit të vitit 2017”, ku për herë të parë është formuluar dhe opinioni i pavarur i KLSH bazuar në standardet ndërkombëtare të auditimit. Në përfundim të auditimit, rezultoi se për disa zëra buxhetorë, përfshirë nivelin e deficitit dhe borxhit publik, për shkak të rëndësisë dhe përhapjes së çështjeve të përmendura në këtë raport, ka devijime materiale (sasiore dhe cilësore) në drejtim të hartimit, ekzekutimit, monitorimit dhe raportimit jo në përputhje me aktet ligjore dhe nënligjore në fuqi. Procesi i ekzekutimit të buxhetit të shtetit nëpërmjet sistemit të thesarit nga të gjitha hallkat, rezulton me thyerje të përhapura të zbatimit të kontrolleve dhe masave parandaluese, detektuese, dhe korrigjuese që do të garantonin disiplinimin fiskal të sektorit publik. Procesi i buxhetimit, rishikimit, ekzekutimit, monitorimit dhe raportimit të tij rezulton të jetë akomodues dhe legjitimues ndaj shkeljeve të disiplinës fiskale nga entet publike, duke mundësuar marrjen e angazhimeve financiare pa fonde në dispozicion si dhe krijimin e detyrimeve të prapambetura. Detyrimet e prapambetura dhe stoku në rritje i rimbursimit të TVSH nuk reflektohen në treguesit e konsoliduar fiskal, treguesin e deficitit, dhe treguesin e borxhit publik, duke mos dhënë një pamje të drejtë të aktivitetit financiar publik për vitin 2017. KLSH ka konstatuar që shumë nga masat dhe përmirësimet e akteve ligjore dhe nënligjore të hartuara me qëllim parandalimin e krijimit të detyrimeve të prapambetura, eliminimin e mundësive për mos raportimin në kohë të shpenzimeve, dhe marrjen e angazhimeve financiare pa fonde buxhetore, në bashkëpunim dhe me FMN, kanë rezultuar joefikase dhe të pazbatuara. Masat administrative për disiplinimin e menaxhimit financiar publik, të përcaktuara në ligj, kanë qenë në disproporcion me numrin e shkeljeve të kryera nga entet publike. Në vijim, takimin e përshëndeti zv. Kryetari, znj. Lindita Lati, ku theksoi rëndësinë dhe kontributin e DABSH në përmbushjen e misionit të KLSH gjatë vitit 2018 dhe në vijim. Drejtori Përgjithshëm, Zj. Manjola Naço, në fjalën e saj tha që viti 2018 ka qenë një vit në të cilin standardi i punës është rritur ndjeshëm dhe si rrjedhojë kjo përbën një sfidë për vitin 2019 duke e vënë DABSH përpara përgjegjësisë për të ruajtur minimalisht të njëjtin standard pune dhe rezultatesh. Për të bërë të mundur këtë, duhet një angazhim maksimal i audituesve të Departamentit, ku secili të kontribuojë me rezultate dhe jo të bazohemi në punën e një grupi të vogël audituesish. Mbështetur në sa më sipër, Drejtori Departamentit theksoi që pesha që Departamenti ka mbajtur dhe pritet të mbajë me auditimet e tij është në disproporcion me kapacitet e nevojshme dhe të përshtatshme njerëzore.Më pas analiza vjetore vijoj me prezantimin nga audituesit e disa prej auditimeve kryesore të kryera nga DABSH gjatë vitit 2018. Nga këto prezantime dolën dhe disa nga problemet kryesore të konstatuara nga KLSH në menaxhimin e financave publike, si më poshtë.   1. KLSH ka konstatuar që ndryshimet me akte normative gjatë vitit buxhetor shkaktojnë mungesë të kredibilitetit të buxhetit dhe evidentojnë nevojën për përmirësim të ndjeshëm të procesit të planifikimit. 2. Planifikimi optimist i të ardhurave ka lejuar planifikim më të madh të shpenzimeve brenda limiteve të deficitit të vendosura me ligj. Mos realizimi i të ardhurave, veçanërisht atyre tatimore dhe vendore, ka ndikuar në rritjen e stokut të rimbursimit të TVSH për t’u shlyer dhe krijimin e detyrimeve të prapambetura, të pa raportuara në treguesit fiskalë në kushtet e limiteve të deficit të raportuar afër 2%. 2. U konstatua se nuk zbatohet parimi i regjistrimit të shpenzimeve në çastin e ndodhjes së tyre, por ato regjistrohen në momentin e pagesës, duke mos pasqyruar gjendjen reale te shpenzimeve dhe deficitit buxhetor sipas treguesve fiskalë të konsoliduar të Buxhetit të Shtetit. Nga auditimet u konstatuan 23,701 raste faturash të dorëzuara në Thesar jashtë afatit 30 ditor nga njësitë publike. 3. Një pjesë e konsiderueshme e buxhetit vjetor shkon për shlyerjen e detyrimeve të prapambetura të viteve të kaluara duke mos prodhuar rritje reale të buxhetit, por pagesa për shërbime dhe të mira që janë realizuar në vitet e mëparshme buxhetore. 4. Vendimet gjyqësore të gjykatave vendase dhe ato të lidhura me çështjet e arbitrazhit ndërkombëtar apo Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut përbëjnë risk real për nevojat për financim si pasojë e provigjionimit të dobët dhe mungesës së shkëmbimit të informacionit ndërmjet strukturave përkatëse shtetërore. Vendimet gjyqësore për largim nga puna vazhdojnë të krijojnë efekte negative për Buxhetin e shtetit, (mbi  2 miliard lekë çdo vit), duke mos marrë masat e duhura nga institucionet buxhetore për sistemimin e gjyq-fituesve pavarësisht vendeve vakante dhe lejuar akumulimin e pagave të pagueshme për çdo pozicion pune. 5. Kuadri i kontabilitetit të financave publike dhe raportimit financiar është i paplotësuar prej vitesh duke cënuar kështu vërtetësinë, plotësinë dhe transparencën e pasqyrave financiare. 6. Koncensionet/PPP konstatohet se nuk janë të integruara në procesin e menaxhimit të investimeve publike pasi nuk ka strategji të qartë për përdorimin e këtyre instrumenteve për financimin e nevojave për të mira dhe shërbime. Gjithashtu, KLSH identifikon mungesë të theksuar të monitorimit të portofolit të  PPP-ve ekzistuese, të analizës mbi implikimet e mundshme të ndryshimeve dinamike të faktorëve makroekonomikë dhe efektin e pritshëm mbi treguesit fiskalë. Nga auditimi në FSDKSH, mos-reflektimi i rekomandimeve të lëna nga KLSH në auditivet e mëparshme, ka pasoja të konsiderueshme në buxhetin e shtetit si rrjedhojë e kontratës së Check-up, kur numri i përfituesve vijon në ulje nga viti në vit. Kosto e pajustifikuar nga fillimi i kontratës vlerësohet në vlerë 182 milionë lekë dhe pagesa e pajustifikuar e TVSH nga fillimi i kontratës në vlerë 413.7 milionë lekë. 7. Huadhënia dhe mbështetja buxhetore për sektorin energjetik dhe ujësjellësat është ende një nga problemet që riskon Buxhetin e Shtetit duke detyruar transferta si pasojë e performancës së dobët të sipërmarrjeve të sektorit me kapital shtetëror. KLSH ka konstatuar krijim të detyrimeve të reja në shumën 5,391 milionë lekë të subjekteve nën-huamarrëse në kuadër të marrëveshjeve të nën-huasë përgjatë vitit 2017, si pasojë e mos shlyerjes së detyrimeve përkatëse. 8. Financimi nga Buxheti i Shtetit për të balancuar skemën e sigurimeve shoqërore dhe skemën e sigurimit të kujdesit të detyrueshëm shëndetësor paraqitet në nivele të larta dhe riskon në vijimësi me anë të transfertave për balancimin e pagesave si pasojë e deficitit specifik. Skema e sigurimit të detyrueshëm të kujdesit shëndetësor është vlerësuar në menaxhim të dobët si pasojë e administrimit jo efektiv të fondeve në dispozicion. 9. Administrimi i borxhit tatimor paraqitet në dobësi të theksuara duke pasqyruar ulje vetëm si pasojë e amnistive dhe jo veprimeve konkrete, duke krijuar probleme në drejtim të shkallës së efektshmërisë së operacioneve të ekzekutuara. Sipas KLSH rritja e borxhit tatimor me rreth 10.5 miliardë lekë (10% e stokut të tij në fund të periudhës raportuese) dhe atij doganor me rreth 1 miliardë lekë (4.1% e stokut të tij në fund të periudhës raportuese), gjatë vitit kur është zbatuar amnistia fiskale, tregon që këto amnisti, të cilat duhet të ndodhin shumë rrallë, duhet të jenë të mirë menduara dhe patjetër të shoqërohen me marrjen e masave konkrete në drejtim të mbledhjes së borxhit nga organet tatimore dhe miradministrimin e skemës së tatimeve, për të qenë efikase. Gjatë analizës u diskutuan dhe objektivat për të vitin 2019, që duhet të jenë në vëmendje të çdo audituesi: - Përgatitja e Udhëzimit të Auditimit të Zbatimit të Buxhetit të Shtetit në bashkëpunim me departamente të tjera të KLSH. - Përmirësimi i proceseve që lidhen me planifikimin e auditimit deri në përgatitjen e Programit të Auditimit, nëpërmjet vlerësimit të riskut dhe të sistemeve të kontrollit të brendshëm si pikënisje për përzgjedhjen e llojit të procedurave të testimit. - Përmirësimi i cilësisë dhe plotësisë së letrave të punës, duke filluar nga zgjedhja e kampionit, deri ne dokumentimin e testimeve të kryera dhe gjetjet e evidentuara. - Rritje profesionale e audituesve nëpërmjet shkëmbimit të eksperiencës nga audituesit me përvojë, nxitja e punës në grup, llogaridhënies, dhe pjesëmarrjes në trajnimet e organizuara  nga KLSH. - Kryerja e detyrave me integritet, profesionalizëm dhe transparencë.

Bujar Leskaj është larguar nga detyra e kreut të Kontrollit të Lartë të Shtetit. Ashtu siç edhe kishte bërë të ditur më parë, ai nuk garoi për një mandat të dytë, ndërsa nuk ka pranuar që të vazhdojë detyrën deri në ardhjen e kryetarit të ri të KLSH-së. Nëpërmjet një vendimi të firmosur prej vetë atij dhe të publikuar në Fletoren Zyrtare të datës 8 janar, Leskaj ia ka kaluar kompetencat drejtoreshës së përgjithshme, Lindita Latit, ish-kryetare e Autoritetit të Konku-rrencës për shumë vite. “Vendosa delegimin e kompetencave të titullarit të institucionit te zëvendëskryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit. Kompetencat e deleguara do të ushtrohen nga drejtori i përgjithshëm, znj. Lindita Lati (Milo) nga data e botimit në Fletoren Zyrtare deri në paraqitjen në detyrë të kryetarit të ri të KLSH-së”, thuhet në vendimin e Bujar Leskajt. Por ndonëse për nxjerrjen e këtij vendimi ai deklaron se bazohet në disa ligje dhe praktika të tjera ndërkombëtare, kalimi i kompetencave të drejtimit te nënkryetari duket se është një akt mirëfilli joligjor. Kjo pasi ligji i miratuar vetëm pak vite më parë “Për Kontrollin e Lartë të Shtetit” nuk ia jep këtë të drejtë kryetarit të KLSH-së.Madje, në nenin 24 të këtij ligji ku flitet për vazhdimësinë pas përfundimit të mandatit sanksionohet qartazi se “Pas përfundimit të mandatit të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, sipas përcaktimit të nenit 19 të këtij ligji, ky i fundit qëndron në detyrë deri në zgjedhjen e kryetarit të ri”. Pra, ky nen e bën detyruese që Leskaj të qëndronte në detyrë deri në ardhjen e kreut të ri të KLSH-së. E vetmja mundësi që do të justifikonte largi-min e tij sipas ligjit do të ishte pikërisht dorëheqja gjatë kohës që ai ishte në detyrë, akt të cilin ai nuk e ka ndërmarrë, megjithëse mësohet se disa kohë më parë ai i kishte bërë të ditur presidentit se nuk do të rikandidonte për një mandat të dytë. Por pavarësisht kësaj, në mungesë të një konsensusi mes presidentit dhe mazhorancës për të zgjedhur kreun e ri të KLSH-së dhe përballë dë-shirës së vetë Leskajt për të mos e vijuar më detyrën, duket se palët politike dhe ato shtetërore në vend kanë rënë dakord me këtë zgjidhje ekstraligjore që ka ofruar vetë Leskaj. Në vendimin në fjalë në pikën “3” thuhet se ky vendim do të përcillej për publikim në Fletoren Zyrtare, “pasi kryetari i KLSH-së të kontaktojë dhe të marrë mirëkuptimin e Presidentin të Republikës, kryetarit të Kuvendit, kryetarëve të grupeve parlamentare të opozitës dhe kryetarit të Komisionit të Ekonomisë dhe Financave”.Pra, fakti që ky vendim është publikuar tregon qartë për një pakt të heshtur mes të gjitha palëve që detyra e kreut të KLSH-së, për sa kohë nuk është zgjedhur kryetari i ri, t’i kalojë Lindita Latit. Këtë e bën të ditur edhe KLSH-ja në një njoftim të shpërndarë dje për mediat, ku thekson se Leskaj ka marrë pëlqimin e të gjithë faktorëve, majtas e djathtas. “Javën e fundit të dhjetorit në takime të veçanta, kryetari i KLSH-së, z.Leskaj informoi për vendimin e delegimit të kompetencave te zv.kryetari i KLSH, znj. Lindita Milo, Presidentin e Republikës, kryetarin e Kuvendit, zv.kryetarin e Kuvendit, kryetarët e partive opozitare dhe kryetarët e grupeve parlamentare, si edhe kryetarin e Komisionit për Ekonominë dhe Financat në Kuvendin e Shqipërisë”, – thuhet në njoftim. Ndërkohë që sa i përket opozitës, mësohet se ai ka takuar për këtë çështje kreun e PD-së, Lulzim Basha dhe kreun grupit të PD-së, Edmond Spaho.LigjiNeni 23 Mbarimi i mandatit dhe shkarkimi 1. Mandati i Kryetarit të KLSH-së mbaron kur: a) mbaron afati shtatëvjeçar i qëndrimit në detyrë; b) dënohet nga gjykata me vendim të formës së prerë për kryerjen e një krimi; c) nuk paraqitet në detyrë për shkaqe të paarsyeshme; ç) jep dorëheqjen; d) deklarohet i paaftë për të vepruar me vendim gjykate të formës së prerë; dh) mbush moshën e pensionit; e) vdes. 2. Kryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit mund të shkarkohet nga Kuvendi me propozim të Presidentit të Republikës, kur: a) shkel Kushtetutën ose shkel rëndë ligjin gjatë ushtrimit të funksioneve të tij; b) cilësohet nga gjykata me vendim të formës së prerë si i paaftë për të kryer detyrat e tij; c) dënohet nga gjykata me vendim të formës së prerë për kryerjen e një krimi; ç) kryen akte ose sjellje që diskreditojnë rëndë pozitën dhe figurën e tij; d) zbulohen raste të papajtueshmërisë së funksionit të tij. 3. Në rast se vendi i kryetarit mbetet vakant, Presidenti, brenda 15 ditëve, i propozon Kuvendit kandidaturën e re. Kuvendi zgjedh Kryetarin e KLSH-së brenda 15 ditëve nga paraqitja e kandidaturës.Neni 24 Vazhdimësia pas përfundimit të mandatit 1. Pas përfundimit të mandatit të Kryetarit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, sipas përcaktimit të nenit 19 të këtij ligji, ky i fundit qëndron në detyrë deri në zgjedhjen e kryetarit të ri. 2. Kryetari i KLSH-së rikthehet në detyrën e mëparshme dhe, në pamundësi, në një detyrë të barasvlershme me të.