Lajme KLSH    

Publikuar më 17.04.2019 nga Xhentila GjoshiMonitorimi 6 mujor zbulon abuzime në universitetet publike. Shpenzime marramendëse për godina, zyra, makina, karburant, dieta dhe udhëtime. Zero lekë për libra dhe kërkimet shkencore. Vetëm 0.9 % kanë shkuar për zërin e studimeve dhe kërkimeve. UT, 39 milionë lekë për likuidime të punonjësve të hequr padrejtësishtEnida VërçaNga 1.6 milion euro, vetëm 0.9 % janë shpenzuar për zërin e studimeve dhe kërkimeve në 7 universitetet publike. Ky është rezultati që ka prezantuar ditën e djeshme“Qëndresa Qytetare’, në një monitorim 6 mujor, prej 1.10.2018 deri më 15.02.2019. Në këtë monitorim, vihet re se, Universiteti i Tiranës, Universiteti i Shkodrës ‘Luigj Gurakuqi’, Universiteti i Elbasanit ‘Aleksandër Xhuvani’, ai i Mjekësisë Tiranë dhe Universiteti i Durrësit ‘Aleksandër Moisiu’, kanë shpenzuar 0 lekë për studime dhe kërkime. Të dhënat e nxjerra nga ky raport, tregojnë edhe njëherë, se si drejtuesit abuzojnë me fondet dhe askush nuk mban përgjegjësi për shifrat. Drejtuesi ekzekutiv i ‘Qëndresës Qytetar’, Rigels Xhemollari thotë për “Shekulli”-n se krahasuar me raportin e nxjerr një vit më parë, nuk ka ndryshuar asgjë. Më tej sqaron se të ardhurat e studentëve shpenzohen nga drejtuesit për të njëjtat motive dhe se masat qeveritare nuk kanë ndryshuar situatën në universitetet publike në vend. “Situata nuk ka ndryshuar aspak, paratë vazhdojnë të shpenzohen nga drejtuesit e universiteteve për të njëjtat zëra dhe kategori si para, gjatë dhe pas protestës së studenteve. Shifrat nuk ndryshojnë aspak nga viti i kaluar, fakt që tregon se as masat qeveritare pas protesta e studentëve nuk e ka përmirësuar menaxhimin financiar dhe transparencën e këtyre universiteteve”, sqaron Xhemollari.Tenderët marramendës për godinaNë monitorimin e hollësishëm mbi financat, rezulton se Universiteti i Tiranës ka nënshkruar një kontratë më 7 mars të këtij viti për siguri godinash. Sipas “Qëndresës’, vlera e saj kap shifrën 436.500 euro. Universiteti Politeknik i Tiranës, më 15 shkurt, ka nënshkruar kontratë për siguri godinash me vlerën 294.000 euro për vitin 2019. “Shpesh universitetet shpenzojnë shuma të konsiderueshme parash nga tarifat e studentëve për të siguruar fizikisht godinat, për të siguruar pajisjet si dhe tenderët për kamera sigurie”, thuhet në raport.Shpenzimet e fryra për dieta dhe udhëtimeUdhëheqësit e universiteteve kanë gjetur dhe shfrytëzuar mënyra nga më të ndryshme për të shpenzuar partë e studentëve. Nga të dhënat rezulton se në këto 6 muaj stafi i Universitetit Politeknik vetëm për shërbimin e telefonit ka shpenzuar 17 600 euro. Shifrat e kripura, janë edhe në dieta e udhëtimet e këtij stafi. Në këtë mënyrë, për këtë periudhë, janë shpenzuar plotë 34 000 mijë euro. Pagat e punonjësve të universitetit dhe pedagogëve, është një tjetër formë ku janë hasur abuzime. Universitetit Bujqësor i Tiranës ka shpenzuar 549 mijë euro për pagat e punonjësve, në këto 6 muaj monitorim. Në këtë raport, rezulton se UBT, ka 309 pedagogë dhe 264 punonjës administrativ. Po ashtu theksi është vendosur edhe te paratë e të rinjve të cilat shkojnë për pagesat e personelit jo akademik. Universiteti i Tiranës shpenzon 25% të të ardhurave për pagesat e stafit administrativ, Universiteti i Durrësit 41% dhe Universiteti i Vlorës 27%. Kjo është mbështetur dhe nga një raport i KLSH-së në dhjetor të 2018, i cili i ka konsideruar të fryra këto shpenzime. “ Bazuar në të dhënat e IAL-ve publike, dallohet lehtë që strukturat organizative janë të fryra, si rrjedhim ato kanë rritur shpenzimet mbi të ardhurat”, bëri me dije KLSH asokohe.Shpenzimet për orendi në zyraAbuzimet financiare të universiteteve me pajisje dhe orendi në zyra, e kryeson Universitetit i Shkodrës ‘Luigj Gurakuqi’. Në këto 6 muaj, ky universitet ka shpenzuar 380 mijë euro, ndërkohë për blerjen e librave ka shpenzuar zero lekë. I dyti universitet për shpenzime orendish dhe pajisje në zyra, është ai i Tiranës. Sipas llogaritjeve të monitorimit rezulton se ka shpenzuar 190 mijë euro. Pas tij, vjen universiteti i Durrësit ‘Aleksandër Moisu’, i cili ka shpenzuar 80 mijë euro, ndërkohë për blerje librash nuk ka shpenzuar asnjë lekë në këtë periudhë.Shpenzimet për mjetet e transportit dhe karburantUniversiteti i Shkodrës, renditet i pari edhe sa i takon shpenzimeve mbi mjetet. Në këtë monitorim rezulton se ka shpenzuar më shumë pàra se 6 universitetet e tjera për nënkategorinë “Mjetet e Transportit dhe shërbimet e tyre”, duke blerë një automjet pranë kompanisë ‘Hyndai Albania’ me vlerën 24 mijë euro. Universiteti i Korçës, ‘Fan Noli’ ka shpenzuar në 6 muaj për blerjen e karburantit 24 mijë euro, përkatësisht 4000 euro në muaj. Në këtë shpenzime, përfshihet edhe Universiteti i Elbasanit ‘Aleksandër Xhuvani’, i cili ka shpenzuar 22 mijë euro për blerjen e karburantit, përkatësisht 3700 euro në muaj.Një vit më parëNë monitorimin 7 mujor të një vit më parë nga muaji shtator i 2017 deri më mars të 2018, rezultoi se universitet publike kanë shpenzuar për godina dhe zyra në shifra alarmante. Nga vëzhgimi rezultoi se universitetet kanë investuar 0 lekë për kërkimin shkencor, ndërkohë që paratë e tarifave të studentëve shkojnë për pajisje zyrash. Në raport u bë me dije se Universiteti “Aleksandër Moisiu” ka shpenzuar 15 milionë lekë për pajisje zyrash për titullarët, ndërsa universiteti i Tiranës ka shpenzuar 39 milionë leke për likuidime të punonjësve të hequr padrejtësisht nga puna për faj të titullarëve. Nga monitorimi rezultoi se Universiteti “Aleksandër Xhuvani” dhe Universiteti “Aleksandër Moisiu” kanë paguar nga 10 – 14 milion lekë për sigurinë e godinave të universiteteve.Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Aplikantët shprehen se janë ndeshur me një sërë problemesh teknike, të cilat i kanë penalizuar në renditje. Ministria shtyn  afati…Një maturant denoncon në gazetën “Shekulli” rezultatet e provimeve të Gjuhës Shqipe dhe Letërsisë. Ai thotë procesi i vlerësimit ka…Eksperti i Arsimit, Ndriçim Mehmeti analizon procesin e Maturës. U kompromentua, jo vetëm për shkak të kopjeve të dala. Ministria…Tanush Çaushi “Më kujtohen sikurse sot, ato përjetime e ndjesi të përjetuara nga televizioni në një moshë 8-vjecare,kur mijëra njerëz…Ylli Meçe Aktualisht e gjithë propaganda e cila transmetohet nëpërmjet koloritit të shumtë të “massmedias”, ka përfshirë këdo, bile shumë…Telegrami i Presidentit Truman për Çamët më 25 qershor 1945. “Sot ata ende përndiqen prej qeverisë së sotme greke thjesht…Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

Publikuar më 16.04.2019 nga Daniela GrricaSi i shpërdoron fondet bashkia e Tiranës, duke i ndarë përgjysmë, për sigurinë dhe investimet në rrjet. Pesë shoqëri private sigurimi ruajnë arkat e ndërmarrjes së Ujësjellësit falë super-tenderëveNeritan GjergoAdministrimi dhe ruajtja e parave të Ujësjellës-Kanalizimeve meriton medalje, në rast se vëren se sa shumë shpenzohet për sigurinë në këtë institucion. Në UKT, përmes tenderimeve 1-vjeçare, sipas kontratave që lidhen për këtë shërbim, shpenzohen rreth 13 miliardë, ndërsa ato qarkullojnë në dorën e  5 policive private, që ruajnë njëkohësisht arkat e ndërmarrjes. Por, nëse kaq shumë pará do të investoheshin për infrastrukturën e ujit, filtrimin e tij dhe ndërrimin e tubave të amortizuar nëntokësorë, atëherë do medalja do të shkonte pikërisht për sigurinë e shëndetit të qytetarit. “Openprocurement.al” ka bërë një analizë të tenderëve të fituar, dhe atyre që janë në procedurë me vlerë mbi 100 milionë lekë. Nga këta tre janë kontrata për shërbimin e sigurisë, të cilat në total mbërrijnë në 13 miliardë lekë, ndërsa 6 të tjerë kanalizohen në investime direke dhe vlera e përbashkët e tyre mbërrin po në 13 miliardë lekë. Pra, investimet madhore në rrjetin e ujësjellësit janë të barabarta me shërbimin e rojës në harkun kohor të dy viteve.Super-tenderëtGlobal Security Sh.p.k, Eurogjici Security, Tony Security, Brecani Rosp dhe Port Construction janë 5 shoqëritë e sigurimit, të cilat kanë siguruar së bashku kontratat e lidhura nga bashkia e Tiranës për llogari të UKT-së, institucionit në varësi të saj. Në fund të janarit, ndërmarrja e Ujësjellës-Kanalizimeve Tiranë, ka hapur garën për tenderin me vlerë 597 milionë lekë për ruajtjen dhe sigurinë e parave dhe arkave që disponon ky institucion. Super-tenderi është hapur në javën e dytë të janarit dhe shpalli fituese 5 kompanitë private për qëllime sigurie, ndërsa Policia Bashkiake përmes kësaj procedure e ka humbur tagrin, edhe pse numri i punonjësve të sigurisë që paguhen nga bashkia këtë vit pësoi rritje. Të njëjtën procedurë prokurimi, UKT shpalli edhe në fillim të vitit të kaluar, ku kontrata parashikonte vlefshmëri afati 1-vjeçare, ndërsa fondi limit ishte më i ulët 568 milionë lekë. Në databazën e openprocurement shihet se ky është tenderi me vlerë  rekord i një ndërmarrjeje publike i shpallur që nga muaji korrik 2015, datë kur filloi funksionimi i njësive të qeverisjes vendore sipas ndarjes territoriale dhe administrative. Në 2018-n, ishin 4 kompani sigurie private që u shpallën fituese, (u përfshi edhe Tony Security) ndërsa në garë, një shoqëri e pestë u skualifikua, për shkak se nuk kishte dorëzuar ofertë ekonomike. Duhet theksuar se UKT është shoqëri publike e zotëruar nga Bashkia Tiranë, me supervizor kryebashkiakun Erjon Veliaj, ndërsa ky super tender dhe performanca që kjo shoqëri, flasin për një qasje paradoksale. Kjo, pasi uji që kalon në rubinetet e familjeve në Tiranë nuk është i pijshëm, ndërsa çmimi i tij vitin e kaluar shkoi me rritje, pa justifikuar qëllimin.  Mesa duket, nevoja për të ngarkuar polici private për zyrat dhe filialet e UKT-së, janë një arsye pse qytetarët paguajnë tarifat e rritura me vendimin e këshillit bashkiak të Tiranës. Me asnjë votë kundër e asnjë abstenim, u miratua plani për rritjen e çmimit të ujit të pijshëm me 20 lekë për m³: nga 45 lek/ m³ në 65 lekë/m³. Vlen të theksohet se këshilltarët e djathtë braktisën mbledhjen. Plani u votua pro bashkë me propozimet e PDIU-së, të ngjashme me ato të LSI-së. “Rritja e çmimit u propozua në një kohë që Ujësjellës Kanalizime Tiranë rezultoi një nga kompanitë më fitimprurëse dhe rentabël në Shqipëri nga njëra anë, dhe nga ana tjetër kishte hapësira për të rritur të ardhurat përmes rikuperimit të detyrimeve të prapambetura. Sipas të dhënave zyrtare, të ardhurat e ndërmarrjes Ujësjellës Kanalizime, në vitin 2016 ishin 2.95 miliardë lekë (21.5 milionë euro). Konsumatorët familjarë sjellin gati gjysmën e të ardhurave të Ujësjellësit. Fitimi i kompanisë, para taksave, ishte 675 milionë lekë, apo gati 5 milionë euro, me një rritje prej 8% në raport me fitimin e vitit 2015. Por, nëse për hir të shenjtërisë së arkave të UKT-së shpenzohen kaq shumë lekë, tenderi për investime që mbart vlerën më të lartë gjatë kësaj periudhe mbërrin në 421 milionë lekë dhe është pikërisht kontrata e shpallur në shtator 2018 për “shtesë në impiantin e Përpunimit të ujit të pijshëm Bovillë me 1800 l/sek , në fazën e parë të zbatimit për 600 l/sek”. Fitues i saj, është një bashkimi i operatorëve 2 T Sh.p.k dhe Fusha Sh.p.k. Kjo e fundit, kompani e preferuar e kryetarit të bashkisë së Tiranës e cila mban rekordin e kontratave edhe në rang republike.Të dhënaNë Bashkinë e Tiranës numërohen rreth 450 mijë banorë, ndërsa Qarku numëron më shumë se 832 mijë banorë. Sipas Masterplanit “Tirana 2030”, popullsia në Tiranë parashikohet të jetë 1,6 milionë banorë deri në vitin 2031. Sipas shifrave të INSTAT, një familje në kryeqytet shpenzon për konsum mesatarisht 81 710 lekë në muaj ose 2,723 lekë/ditë, nga të cilat tashmë duhet të paguajë rreth 14 lekë në ditë vetëm për furnizimin me ujë. Pra, nga INSTAT llogaritet që një familje në Tiranë paguan 4148 lekë në muaj për ujë. Nga ana tjetër, sipas UKT, mesatarja që harxhon një familje me 4 anëtarë në kryeqytet është 12 m3 ujë në muaj. Me çmimin aktual, kostoja është 540 lekë pa TVSH ose 648 lekë me TVSH. Enti Rregullator i Ujit dhe Këshilli Bashkiak i Tiranës thonë se çmimi i propozuar nga Bashkia e Tiranës, pra 65 lekë / m³, (me investimin e 170 milionë eurove në 5 vjet), do të bëjë që kostoja reale që paguajnë sot qytetarët e Tiranës, ose e thënë ndryshe, shpenzimi për konsum uji sipas INSTAT, të ulet katër herë. Pra, nga 4148 lekë që sipas INSTAT paguan aktualisht një familje në Tiranë, pas 5 vitesh kur të furnizohet 24 orë me ujë në ditë, do të paguajë 936 lekë, ose katër herë më pak.PerformancaNiveli i humbjeve në rrjet, 63 për qindUjësjellësi i Tiranës ka rezultuar me një nivel humbjesh teknike të ujit në rrjet në masën 63 për qind gjatë vitit 2018. Kjo është shifra e dhënë nga një auditim i Kontrollit të Lartë të Shtetit, por që tregon situatën deri në gusht të vitit të shkuar. Në raportin e publikuar në fund të dhjetorit KLSH bën edhe një krahasim me vitin 2017 për të parë ecurinë e situatës e duke analizuar pjesën e arkëtimeve e detyrimeve të prapambetura. “Nga auditimi mbi prodhimin dhe faturimin e ujit, u konstatua se për vitin 2017 janë prodhuar gjithsej 100 milion m³ ujë dhe nga këto vetëm 35 milion m³ ujë janë faturuar, çka ka rezultuar në humbje teknike në masën 65% e ujit të prodhuar, duke e tejkaluar nivelin e humbjeve të miratuar me 3%, nga niveli i miratuar në masën 62%. Ndërsa për periudhën janar-gusht 2018, janë prodhuar gjithsej 63 milion m³ ujë dhe nga këto vetëm 23 milion m³ ujë janë faturuar, çka ka rezultuar në humbje teknike në masën 63 % të ujit të prodhuar, brenda nivelit të humbjeve të miratuar në masën 63.3%”, thuhet në raportin e KLSH lidhur me humbjet. Ajo që konstatohet nga auditimi është fakti që UKT po arkëton më shumë detyrime të prapambetura sesa detyrime të periudhës. Kështu niveli mesatar i arkëtimit për faturat e periudhës është 61% të faturimit. Ndërsa për nivelin e arkëtimit në total për çdo muaj, konstatohet se niveli i arkëtimeve për vitin 2017 në masën 133% të faturimit, ndërsa për periudhën janar-gusht 2018 është në masën 124% të faturimit. Debitorët që kanë një detyrim të akumuluar pranë Ujësjellësit në nivelin 34 milionë euro deri në fund të gushtit 2018. Sipas një analize të detajuar rezulton që 2 për qind të këtij borxhi e kanë vetëm 11 debitorë që janë kompani nën pronësi të Bashkisë së Tiranës, Qendra Spitalore Universitare dhe Banka e Shqipërisë dhe subjekte private. “Nga auditimi i debitorëve konstatohet se deri më datë 31.12.2017, shoqëria ka në total 79,425 abonentë debitorë nga 237,245 abonentë në total (33% e totalit), të cilët i detyrohen shoqërisë UKT SHA vlerën 4,070,632,815 lekë. Kjo vlerë, e cila është relativisht shumë e lartë, për arsye se është e barabartë me 125% të të ardhurave nga shitjet e shoqërisë, pasqyruar në pasqyrat financiare. Ndërsa deri më datë 31.07.2018, shoqëria ka në total 82,333 abonentë debitorë nga 249,792 abonentë në total (33% e totalit), të cilët i detyrohen shoqërisë UKT sh.a vlerën 4,251,993,560 lekë. Nga verifikimi i listave të debitorëve të datës 31.07.2018, konstatohet se 11 debitorët (ato me vlerë detyrimi mbi 5 milion lekë) me vlerë më të lartë dhe që përbëjnë në total 2% të debisë, konstatohet se debitori më i madh është shoqëria “Rezidenca Studentore Nr. 1 Tiranë” SHA, shoqëri publike aksionet e të cilës zotërohen 100% nga Bashkia Tiranë (që është njëkohësisht aksionari i UKT SHA) dhe që detyrimi i saj vetëm për 3 godina është në vlerën 21,029,264 lekë. Gjithashtu në listën e debitorëve më të mëdhenj janë dhe 2 institucione të tjera si Qendra Universitare Spitalore “Nënë Tereza” në vlerën 18,237,403 lekë dhe Banka e Shqipërisë në vlerën 10,161,943 lekë.3.7 miliardë euro për ujë 24 orë, plani i dështuarShoqëria Ujësjellës-Kanalizime, Tiranë aplikoi vitin e kaluar pranë Entit Rregullator të Ujit për një rritje të tarifave për shërbimet e furnizimit me ujë dhe kanalizimeve të ujërave të ndotura. Për konsumatorët familjarë u propozua një rritje çmimi nga 45 lekë/m³ në 65 lekë/m³, një rritje çmimi me 44%. Për bizneset, rritja e propozuar është po 44%, nga 135 lekë/m³ në 190 lekë/m³. Synimi: Kryeqyteti, deri në fund të vitit të pestë, të ketë furnizim me ujë pa ndërprerje, pra 24 orë/ditë. Një objektiv mjaft ambicioz dhe me rëndësi të veçantë, jo vetëm për kryeqytetin që përfaqëson 1/3 e popullsisë së vendit, por edhe për të gjithë vendin! Shqipëria është shteti i 11-të në Europë (madje përpara Austrisë, Gjermanisë), por edhe të gjithë vendeve ballkanike, me përqindjen më të lartë të popullsisë së përqendruar në kryeqytet. Nevojat për investime publike për rinovimin e rrjeteve dhe për krijimin e të rejave, për impiante dhe për ujërat e ndotura janë të vlerësuara në masterplanin kombëtar. Janë rreth 3,7 miliardë euro që nevojiten për realizimin e këtij masterplani ambicioz kombëtar. Strategjia kombëtare e menaxhimit të ujit ka rivlerësuar deri në vitin 2040 përdorimin e këtyre miliardave, që do të thotë rreth 150 milionë euro në vit. Aktualisht përdoren vetëm rreth 50-60 milionë euro në vit. Por duhet pasur parasysh se standardi i pranuar kudo në botë është  se të ardhurat nga shoqëritë e ujësjellësve planifikohen duke ruajtur parimin e përballueshmërisë së tarifave dhe rritjen graduale të tyre. Ndërmarrja e Ujësjellës-Kanalizimeve të Tiranës (UKT) kontraktoi në fund të vitit 2015 firmën ndërkombëtare audituese “Grant Thorton” për të kryer auditimin dhe certifikimin e bilancit të UKT-së për vitin 2015. Në raportin e auditit, të datës 17 korrik 2016, pasi ka renditur një sërë dokumentesh që mungonin ose nuk iu vunë në dispozicion grupit të auditimit, “Grant Thorton” refuzoi të certifikojë bilancin duke u shprehur se “grupi ynë i punës nuk ka arritur të marrë ndonjë informacion shtesë për të hequr dyshimin mbi këto paqartësi të evidentuara më herët”. Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * E drejta për përfitimin e pensionit shkon për 7 kategori në Forcat e Armatosura. Kushtet për ndarjen e pagesave të…Personat duhet të tërheqin dokumentin në zyrat e Hipotekës në Tiranë. Emrat në radhë, pasi kanë marrë lejen e legalizimit…Raporti i KLSH-së i në bregdetin e jugut zbulon shkeljet flagrante me ligjin 7501. Amullia që mban peng investimet afatgjata…Ylli Meçe Aktualisht e gjithë propaganda e cila transmetohet nëpërmjet koloritit të shumtë të “massmedias”, ka përfshirë këdo, bile shumë…Prof. av. Sazan Guri Neni 86 i Kushtetutës na thotë se Presidenti i Republikës është Kryetari Shtetit dhe përfaqëson unitetin…Telegrami i Presidentit Truman për Çamët më 25 qershor 1945. “Sot ata ende përndiqen prej qeverisë së sotme greke thjesht…Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency

FacebookTwitterLinkedinDy ditë pas pezullimit të Rektorit, Mynyr Koni, dhe lajmit për zëvendësimin e tij 4 dekanët e fakulteteve të Universitetit të Tiranës në një deklaratë për media vlerësojnë vendimin e ministres së Arsimit, Besa Shahini. Në një deklaratë të përbashkët ata shprehen se vendimi është efiçent dhe zëvendësimi i tij do t’i hapë rrugë funksionimit pozitiv të Universitetit. Dhori Kule: Situata që kanë ndodhur në Universitetin e Tiranës së fundi i futën drejt situatës ligjore të zgjidhjes. Ministrja e Arsimit përmes urdhrit ka konfirmuar pezullimin nga detyra të Rektorit të Universitetit të Tiranës dhe zëvendësimin me zëvendësrektorin Berndard Dostin. Dua ta vlerësoj këtë qëndrim në përputhje me ligjin dhe Kushtetutën. Situata e zgjidhjes së problemit është vonuar shumë. Pas një viti e gjysmë ligji më së fundi gjeti dritën jeshile, është respekt i ligjit të arsimit të lartë dhe Kushtetutës.  Ngërçi i krijuar në Universitetin e Tiranës nuk konfirmohet nga dëshirat e individëve brenda Universitetit dhe jashtë tij, ka institucione që i ka deleguar nëse ka apo jo shkelje, një prej tyre është MAS. Po kështu konstatime të shkeljes së ligjit janë  bërë nga KLSH, gjykatat, Ministritë e tjera. U desh dhe protesta e studentëve që ti jepte impakt pozitiv zgjidhjes së këtij problemi. Deri më sot këtë e ka mbajtur peng politika. Komentet dhe intepretimet politike e kanë vonuar situatën dhe sot pas reagimit të studentëve.Ministrja e re e Arsimit nuk është mesa duket pjesë  e sjelljes politike, është më e ftohtë në qëndrimin ndaj ligjit, arriti të marrë një vendim të tillë efiçent.  Vetëm administrata e Universitetit të Tiranës ka ezauruar mbi 80 lëvizje, mobilitete, ku në një Fakultet nga më të rëndësishmit ka pasur vetëm katër. Nuk i justifikon kush shkelje të tilla. Është shpërdorim i buxheteve që Europa ka dhënë në dispozicion të Universitetit.  Kam konstatuar këto ditë që pothuajse të gjithë thonë se është jo vetëm vendim dhe qëndrim i mirëpritur por shumë i vonuar. Kam bindjen se situata do të shkojë jashtëzakonisht pozitivisht për funksionimin e Universitetit të Tiranës.  Pedagogët dhe studentët do të shohin se sa lehtë, sa efiçente, sa pozitive është që kur institucioni që mëson të tjerët sesi duhet të sillen do të fillojë të sillet vetë në mënyrë të ligjshme. Do t’ja ndjejnë shumë shpejt efektin pozitiv heqjes së ngarkesës dhe pengesës ligjore dhe këtij ngërçi që ka pasur UT në këtë periudhë dhe kam bindjen se do të kemi vetëm progres dhe angazhim për të kompensuar të gjithë këto deficensa që kemi pasur gjatë kësaj periudhe në një kohë sa më të shkurtër. Dekani i Juridikut, Artan Hoxha, tha se gjatë viteve të fundit ka pasur një problem të rëndë të administrimit institucional, ku drejtimi i Universitetit të Tiranës ka qenë me një mentalitet të vjetër pa zbatuar kompetencat dhe deklarimet kushtetuse sesi funksionon institucioni i arsimit të lartë që është autonom. Artan Hoxha: Autonomia është së brendshmi dhe së jashtmi. Ne funksionojmë me një ligj të ri të arsimit të lartë.Nga pikëpamjat e zbatimit të tyre kemi gjetur vështirësi të forta nga mentaliteti i vjetër i drejtimit të institucionit për të cilën ne kemi bërë luftën tonë të brendshme.Nuk është mirë për institucionet e arsimit të lartë të ketë ndërhyrje në administrimin e tyre apo edhe në vendimmarrje që kanë të bëjnë me pasojat që vinë për drejtimin por është shumë mirë që në zbatim të autonomisë nëse gjërat nuk funksionojnë si duhet e keqja apo paligjshmëria të ndërpritet. Një nga mënyrat që ka parashikuar ligji për arsimin e lartë është që drejtuesi i një institucioni publik mund të pezullohet me urdhër të Ministrit kur Ministri konstaton shkelje të hapura të ligjit për arsimin e lartë apo legjislacionit në përgjithësi.Ka një vit e ca që është punuar për konstatimin e këtyre shkeljeve të pretenduara.Është e vonuar MAS në nxjerrjen e përfundimit final por më mirë vonë sesa kurrë.Ajo që Ministrja ka urdhëruar nuk shkel autonominë universitare por e garanton nga paligjshmëria dhe sjelljet e kundërligjshme.Autonomia nuk është dhënë si pavarësi në zbatimin e ligjit por garanci për zbatimin e ligjit.Zbatimi i ligjit është detyrim dhe jo vlerësim. Duke renditur disa prej shkeljeve të ligjit të arsimit të lartë nga ana e Rektorit Koni, Hoxha tha se “janë marrë kompetenca të administratorëve, janë nënshkruar kontrata financiare nga Rektori i Universitetit që nuk ka asnjë kompetencë në drejtim ashtu siç nuk kemi as ne dekanët megjithëse na është kërkuar të zëvendësojmë administratorët tanë dhe se kemi bërë, janë marrë njerëz në punë në kundërshtim me ligjin, janë penguar funksione të rëndësishme të strukturave përbërëse të UT, janë kryer veprime të hapura në kundërshtim me ligjin sikurse raporti i fundit i MAS prej 100 faqesh tregon për veprimtarinë e Universitetit, në veçanti të Rektorit”.   FacebookTwitterLinkedin REMOTE_ADDR:[]

Publikuar më 12.04.2019 nga E. ShkëmbiGentian GabaNë librin e katërt të ‘De civitate Dei’, Shën Augustini, flet për mbretëritë pa drejtësi. Doktori i kishës ngre pyetjen retorike: Nëse heqim drejtësinë, çfarë janë në thelb mbretërit (shtetet), veçse banda të mëdha plaçkitësish? Po bandat e plaçkitësve, a nuk janë në veçse mbretëri (shtete) të vogla? Këto të fundit janë një grup njerëzish që i nënshtrohen një udhëheqësi, të lidhur me njëri-tjetrin nga një pakt social dhe plaçkën e grabitur e ndajnë sipas ligjësive që mbajnë bashkë atë grupim.Në qoftë se keqbërës të tjerë i bashkëngjiten kësaj bande ajo rritet deri në atë pikë sa mund të kontrollojë një territor të caktuar, duke forcuar pozicionet, duke pushtuar qytete të tjera, duke nënshtruar popuj të ndryshëm dhe fiton kësodore emrin mbretëri. Emër që nuk i jepet për të treguar se lakmia dhe makutëria janë zvogëluar, por sepse pandëshkueshmëria është rritur.Për të ilustruar mungesën e diferencave midis mbretërive pa drejtësi dhe bandave, Shën Augustini rrëfen dialogun midis një pirati, të kapur teksa plaçkiste anijet dhe Aleksandrit të Madh. I pyetur nga udhëheqësi mbi arsyet që e shtynë të trazonte detin e tij, sinqerisht dhe me elegancë mendimi, pirati iu përgjigj: “Për të njëjtën arsye pse ju trazoni gjithë universin (botën); veçse unë e bëj me një anije të vogël dhe për këtë arsye më quani pirat; ndërsa ju e bëni me një flotë të madhe dhe ju quajnë perandor”.Kjo anekdotë pajtohet më së miri me situatën e ditëve të fundit në vendin tonë, në të cilën, një ‘fantomas’, hodhi tuç sigurinë kombëtare dhe grabiti të paktën 10 milionë euro. Mirëpo, për sa e majme mund të duket shuma e grabitur nga ‘pirati’, ajo nuk është gjë tjetër veçse një pikë uji në oqean, krahasuar me 1.7 miliard euro që, sipas KLSH-së, u ‘plaçkitën’ në vitin 2018 nga ‘banda shtetërore’.Pra, me një dozë të madhe realizmi politik, kur hiqet drejtësia, kur rendi bie, mund të themi se shteti ynë nuk është gjë tjetër, veçse një bandë hajdutësh, në të cilin mbizotëron pandëshkueshmeria dhe ligji i më të fortit.Nga këto premisa, dikush mund të pyesë: Çfarë është ‘Rilindja’, veçse një bandë me e madhe se ajo e Admir Murataj? Your email address will not be published. Required fields are marked *Comment Name * Email * Rudi Erebara Djegia e mandateve deri tani po shihet si precedent që do të sjellë pasoja negative. Edhe nuk ka…Prof. Dr. Lush SUSAJ Reformat turke të periudhës së Tanzimatit (1839-1876), e përkeqësuan së tepërmi gjendjen ekonomike dhe shoqërore të…Pandora Kumanaku Rrugetimi im si pjesë e partisë ‘Zgjidhja’ nisi që në nentor të vitit 2016 kur ‘Zgjidhja’ ishte një…Rudi Erebara Djegia e mandateve deri tani po shihet si precedent që do të sjellë pasoja negative. Edhe nuk ka…Prof. Dr. Lush SUSAJ Reformat turke të periudhës së Tanzimatit (1839-1876), e përkeqësuan së tepërmi gjendjen ekonomike dhe shoqërore të…Akademiku Apollon Baçe prezanton librin “Arkitektura në Iliri” në Akademinë e Shkencave. Botimi është nominuar për çmimin kombëtar shkencor “Çabej”….Adresa: Redaksia: ( +355 ) 44 309 215 [email protected] Marketing: ( +355 ) 44 309 210 ( +355 ) 69 87 90 918 [email protected] Politikat e privatësisë www.shekulli.com.al është botim i UNIpress shpk me Nipt: L21623018M Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019. Website designed by TOK / Digital Agency