Lajme KLSH    

Jakup B. GJOÇA Ministrja Balluku, a mund të sqarojë shqiptarët, si u menaxhuan paratë e taksapaguesve tek “Air Albania”? Auditimi i KLSH: Albcotroll ka probleme me tenderët. Media zvicerane: “Air Albania” bëri disa xhiro, pastaj e mori Turqia. Auditimi i KLSH në Albcontrol: Probleme me tenderët, është shkelur barazia Një auditim i Kontrollit të Lartë të Shtetit pranë Albcontrol ka konstatuar një seri problematikash të lidhura këto me procedurat e prokurimit. Në një vendim të fundit KLSH bën me dije se periudha e auditimit nis nga janari 2016 deri në gusht 2018 lidhur me aktivitetin e këtij institucioni dhe janë kaluar në “sitë” një seri elementësh. Në 11 procedura prokurimi janë ndryshuar kushtet, paguhet pa kryer puna 30 % e shumës së koncesionit Skandali i Albcontroll, sipas auditimitt ë KLSH-së është se në 11 procedura prokurimi janë ndryshuar kushtet, ndërkohë që ato pasqyroheshin ndryshe në termat specifike para garës. Madje, Albcontroll ka paguar pa filluar puna 30 % të vlerës të koncesioneve, duke shkelur kështu barazinë midis operatorëve ekonomikë. Auditimi i KLSH-së Kështu për të paktën 11 procedura prokurimi KLSH konstaton se kushtet janë ndryshuar në momentin e nënshkrimit të kontratës me operatorët përkatës ndërkohë që ato pasqyroheshin ndryshe në termat specifike para garës. Kjo ka të bëjë me pagesën e 30 për qind të vlerës që në fillim. “Autoriteti Kontraktor dhe konkretisht në kontratat e shpallura së bashku me dokumentet standarde të tenderit (Shtojca 17, neni 9, pika 9.1), nuk parashikohej detyrimi i Autoritetit Kontraktor, për t`i shlyer operatorit fitues paradhënie për zbatimin e kontratës. Ndërsa në kontratat, e nënshkruara midis palëve, në nenin 4 përcaktohet se: “Sipërmarrësi do të marrë një pagesë paraprake në masën prej 30% të vlerës totale të kontratës”, duke shkelur kështu barazinë midis operatorëve ekonomikë, në kundërshtim me Ligjin nr. 9643,datë 20.11.2006 “Për prokurimin publik”, i ndryshuar” nënvizon KLSH. Në procedurat mungon argumenti Lidhur me prokurimet KLSH ka vërejtur se në 5 procedura të tjera nuk është dhënë argument mbi vendosjen e çdo kriteri të veçantë për kualifikim çka është në kundërshtim me ligjin ndërkohë që po në 5 procedura shtesë specifikimet teknike nuk janë hartuar në përputhje me kërkesat ligjore. Auditimi i KLSH nxjerr në pah edhe një problematikë me dietat e punonjësve për udhëtime jashtë vendit në funksion të trajtimeve apo aktiviteteve të veçanta ku në dosje mungojnë ftesat për këto evente apo kopje e certifikatave të përfituara nga pjesëmarrja që duhet të jenë pjesë e dosjeve. Portal i specializuar në fushën e aviacionit, i quajtur Ch-Aviation: Planet për “Air Albania” janë harruar Ditët e fundit rrjetet sociale janë pushtuar nga meme që ironizojnë ‘zhdukjen’ e “Air Albania”. Prej muajsh na është thënë se kompania është në proces licencimi dhe kjo procedurë do të vonojë. Agjencia Airline Geeks: “Air ALbania”, linjë misterioze Megjithatë një portal i specializuar në fushën e aviacionit, i quajtur Ch-Aviation, me qendër në Zvicër, lajmëron se planet për “Air Albania” janë harruar. Madje portali i njohur thekson se avioni i “Air Albania” i është kthyer Turqisë. Pra ‘Lasgushi’ ishte thjesht një vegël për marketing? Ende nuk dihet asgjë me saktësi për sa kohë nuk flet asnjë zyrtar. Shqiptarët e kanë pritur me ankth praninë e një linje ajrore shqiptare që do ulte çmimet e kripura të fluturimeve nga Rinasi. Kur bëri fluturimin e parë të provës avioni ‘Lasgushi’ i “Air Albania”, një agjenci e quajtur Airline Geeks shkroi për një ‘linjë misterioze’. Murat Herdem i portalit turk “Airport Haber”: Bashkëpunimi i Turkish Airlines me “Air Albania” do jetë blofi i radhës Kurse Murat Herdem i portalit turk “Airport Haber” mendon se bashkëpunimi i Turkish Airlines me “Air Albania” do jetë blofi i radhës. Sipas tij, ky është një ‘deja vu’ i bashkëpunimit të Turkish Airlines me Air Bosna, kur kompania përjetoi një eksperiencë të hidhur me humbje prej miliona eurosh. “Mënyra se si ka nisur partneriteti është e njëjtë. Të dy partneritetet po realizohen me orientim politik dhe jo si veprim komercial, çka do i kushtojë Turkish Airlines miliona euro humbje,” – parashikon Herdem. “Albcontrol”, bashkëpronare e “Air Albania” me 10 % Në qershor të 2018-s qeveria nisi procedurat për krijimin e shoqërisë “Air Albania”. Tre ortakët e saj janë “Albcontrol” me 10%, që përfaqëson palën shqiptare, dhe dy subjekte të tjera, “Turkish Airlines” dhe “MDN Investment”, përkatësisht me 49 dhe 41%. Sipas qeverisë, krijimi i kompanisë “Air Albania” do të ofronte më shumë mundësi për fluturime “low cost” nga Shqipëria. Përgjegjësia e Ballukut, ish-drejtoresha e “Albcontrol” dhe sot ministre e Infrastrukturës Ministrja e Infrastrukturës, Balluku, ish-drejtoresha e “Albcontroll” a mund t’u shpjegojë shqiptarëve si janë menaxhuar paratë e 10 % të aksioneve që ka në “Air Albania”, e dështuar deri tani? Sa milionë euro u dhanë? Ku u përdorën? Kush i përfitoi? Kush e mban përgjegjësinë penale për këto shpërdorime financiare? Nuk dihet sesi “Albcontrol” mund të mbajë 10 % të aksioneve? Sepse “Albcontrol” është shoqëri aksionare me kapital 100% shtetëror, pronë e Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik, Turizmit,Tregtisë dhe Sipërmarrjes. Sipas misionit të saj, “Albcontrol” menaxhon dhe kontrollon hapësirën ajrore Shqiptare (FIR), në përputhje me standardet ndërkombëtare të lundrimit ajror. Që prej vitit 2003, “Albcontrol” është anëtare e “Eurocontrol”. Por “Eurocontrol” nuk ka asnjë aksion në një shoqëri aksionere të kompanive ajrore, sepse do të ishte konflikt interesi. Për këtë vendim të Edi Ramës, duhet pyetur bordi i “Albcontrol”, më saktë anëtarët e saj. Por, nuk ka asnjë dokument zyrtar nga “Albcontrol” që anëtarët e bordit “Albcontrol” të jenë pyetur, që “Albcontrol” të bëhet aksionere me 10 % e “Air Albania”. Statuti dhe ligji i themelimit të “Albcontrol”, parashikon që kjo kompani të merret vetëm me menaxhimin dhe sigurinë e trafikut ajror, por jo përfshirjen e saj si aksionere në një kompanie fluturimesh. Është ndërmarrja, është një Sh.A, e cila ka detyrën e kontrollit të hapësirës ajrore shqiptare dhe ruajtjes për respektimin e standardeve më të larta të hapësirës ajrore. Pra që tutelon hapësirën ajrore dhe të gjitha kompanitë që operojnë në të. “Albcontrol” menaxhon dhe kontrollon hapësirën ajrore shqiptare (FIR), në përputhje me standardet ndërkombëtare të lundrimit ajror. Një ndërmarrje që ka detyrën e kontrollit të hapësirës ajrore, është ortake, merret me biznes me një kompani ajrore, bën biznesin e saj, në kundërshtim me ligjin. “Albcontrol” është një kompani që të tëra paratë që ka, të cilat i vijnë nëpërmjet “Eurocontrol”, i cili administron qiellin e përbashkët europian, kanë një destinacion vetëm të përdorimit të tyre. Këto paratë përdoren vetëm për përmirësimin e standardeve, për trajnimin e personelit, dhe për teknologjinë që sigurojnë standardet më të lartë të kontrollit të hapësirës ajrore. Çdo “Albcontrol” pjesë e kësaj pune, në një biznes të një kompanie ajrore, qoftë kjo që përfaqëson Shqipërinë. Është një kompani ajrore që do të operojë në treg. Çdo kjo? Kjo është pjesa më e dyshimtë dhe pjesa më e zezë në këtë mes. Ajo që është ngarkuar për t’i kontrolluar të tërë dhe si i realizojnë standardet të tërë, është pjesë e kësaj gjëje. Mund të jetë kjo kompani aksionere në “Air Albania”? E ka më rolin kjo kompani për të cilën rregullat e funksionimit, të cilat ajo i ka të negociuara dhe të konkluduara me “Eurocontrol”-in, pra me rregullat evropiane siç veprojnë të gjitha kompanitë e kontrollit të hapësirës ajrore. Është marrëzi dhe në kundërshtim të plotë me ligjin, që një ndërmarrje, që ka detyrën e kontrollit të hapësirës ajrore, është ortake, merret me biznes me një kompani ajrore, bën biznesin e saj. Përse hesht prokuroria? Kryetari i grupit parlamentar të LSI, Petrit Vasili ka kërkuar nga Prokuroria që të nis hetimin për përfshirjen e kompanisë shtetërore të kontrollit të trafikut ajror, “Albcontrol” si aksionere biznesit në kompaninë ajrore “Air Albania”. Kreu i deputetëve të LSI Vasili, ka denoncuar se roli i “Albcontrol” në këtë çështje është i paqartë dhe veç pikëpyetjeve për menaxhimin e parave që janë investuar, përfshirja në një kompani biznesit mund të sjellë probleme dhe me qendrën evropiane, “Eurocontrol. Deri më sot, prokuroria hesht dhe nuk heton ku shkuan milionat euro që investoi “Albcontroll” në 10 % e aksioneve në “Air Albania”. Shpall falimentin kompania “Germania”, që do të ishte low cost në Shqipëri Kompania ajrore me bazë në Berlin, “Germania”, ka paraqitur kërkesën për falimentim. Kompania gjithashtu ka njoftuar se ka anuluar të gjitha fluturimet. Në tetor të vitit të shkuar, u mësua se “Germania” do të hynte në tregun shqiptar. Lajmi u bë i ditur asokohe nga Dr. Rolf Castro-Vasquez, drejtor ekzekutiv (CEO) i Tirana International Airport. “Ata kanë interes për të fluturuar në disa rrugë drejt Gjermanisë”, pohoi ai. ‘Germania’ ka hyrë ndërkohë prej thuajse dy vitesh në tregun e Kosovës, ku operon drejt destinacioneve të Parisit dhe Kopenhagenit. Në faqen e internetit të kompanisë nuk u publikuan destinacionet dhe tarifat e fluturimeve drejt Tiranës, ndërsa pak ditë më vonë, linja ajrore me bazë në Zvicër Germania Flug bëri me dije se do nisë fluturimet nga Zyrihu në Tiranë verën e 2019. “Fatkeqësisht, nuk kemi arritur me sukses të kompletojmë përpjekjet tona financiare për të arritur likuiditetin e nevojshëm në afat të shkurtër kohor”, ka thënë drejtori i “Germania-s”, Karsten Balke, në njoftimin e dhënë për shtyp. “Me shumë keqardhje, si pasojë, nuk kemi pasur zgjedhje tjetër, veçse të kërkojmë falimentimin”. “Germania” ka bërë të ditur se ka paraqitur kërkesën për falimentim në Berlin të hënën në mbrëmje dhe të gjitha fluturimet janë anuluar menjëherë. Por, bëhet e ditur se nga ky falimentim, nuk janë prekur “Swiss Germania Flug” dhe “Bulgarian Eagle”. Fluturimet me “Swiss Germania Flug” nga Zvicra drejt Prishtinës, Shkupit dhe Ohrit vlejnë sipas orarit të parashikuar por ende nuk ka asnjë njoftim për planet e kësaj vere për të nisur fluturimet me Shqipërinë.

Presidenti i Republikës, Sh. T. Z. Ilir Meta mori pjesë sot në Vlerësimin Kombëtar Tematik të Qendrës për Çështjet e Informimit Publik ku u diskutua “Shqyrtimi Gjyqësor Administrativ në Republikën e Shqipërisë 2017-2018”, me temë të veçantë “Marrëdhëniet e Punës dhe Shqyrtimi Gjyqësor”.   Duke iu drejtuar të pranishmëve, Presidenti i Republikës, pasi shprehu kënaqësinë e pjesëmarrjes në këtë veprimtari, theksoi se: “personalisht dëshiroj të ndalem më shumë në fjalën time në ‘Marrëdhëniet e Punës dhe Mbrojtja e tyre në Gjykatë’.   Republika e Shqipërisë i ka dedikuar një vend të posaçëm në Kushtetutë punës dhe të drejtave socialo-ekonomike.   Respektimi i lirive, të drejtave ekonomike dhe objektivave sociale, janë themelet e mirëqenies shoqërore.   E drejta për punë është e drejtë universale, sepse pa punë nuk ka mirëqënie, nuk ka zhvillim, dhe as nuk mund të pretendohet që marrëdhëniet familjare të jenë solide.   Vetë qëllimi për të cilin shteti ekziston është krijimi i mirëqënies dhe kjo mund të arrihet nëpërmjet punës, iniciativës së lirë ekonomike, konkurencës së ndershme dhe garantimit të një mjedisi ku secili individ të ketë shanse të barabarta për t’u zhvilluar dhe për të shprehur potencialin e tij. Nëse shteti, rolin e tij si rregullator e garantues e ushtron në mënyrë objektive, atëherë mjedisi ku ndërtohen marrëdhëniet e punës bëhet i dobishëm për këdo, pavarësisht mundësive, apo aftësive profesionale të ndryshme të gjithësecilit.   Kushdo pa asnjë paragjykim, apo diskriminim, meriton dhe ka të drejtë që të ketë një shans për të kontribuar nëpërmjet punës në shoqëri dhe në familje.   Shteti ynë ka ratifikuar konventa që promovojnë të drejtat dhe dinjitetin në punë. Kuvendi, ka miratuar ligje që e bëjnë Shqipërinë ndër vendet me legjislacionin e plotë për garantimin e marrëdhënieve të punës.   Legjislacioni ynë që rregullon marrëdhëniet e punës është i plotë, por cilësia e zbatimit të tij në sektorin publik, është ende shumë problematike.   Klasa politike miraton ligje dhe raportojnë përpara organizmave ndërkombëtare se ligjet e Shqipërisë janë me standarde evropiane, por, nga ana tjetër zbatimi i tyre bëhet sipas dëshirës, apo interesit të ngushtë dhe kalimtar!   Shqipëria realizoi një reformë ligjore në administratën publike, miratoi statusin e ri të nëpunësit civil dhe përmirësoi ndjeshëm Kodin e Punës. Megjithëse legjislacioni u përmirësua ndjeshëm dhe u krijuan standarde për garantimin dhe mbrojtjen e marrëdhënieve të punës, praktika e analizuar nga rezultatet që na sjell sot INFOÇIP-i, na çojnë në konkluzionin se:   Sektori publik këto ligje nuk i ka zbatuar siç duhet, për të mos thënë që në shumë raste i ka neglizhuar në mënyrë të vazhdueshme ato.   Në nëntor 2013, fillimi nga funksionimi i Gjykatës Administrative, ishte hapi i parë pararendës i Reformës në Drejtësi. Gjykatat Administrative u bënë argjinatura garantuese e të drejtave të punës, edhe në frymën e vetë reformës në Administratën Publike.   Ky është një mision fisnik, për realizimin e të cilit Gjykatat Administrative duhen mbështetur me trupën e nevojshme të gjyqtarëve dhe personelin ndihmës, me qëllim që çdo pretendim që lidhet jo vetëm me marrëdhëniet e punës, të shqyrtohet në afatin më të shpejtë. Nga shqyrtimi i të dhënave që sjell sot INFOÇIP-i në këtë forum, rezulton se, rastet e heqjes së padrejta nga puna, qoftë për pjesën e administratës së Shërbimit Civil, qoftë në pjesën tjetër të sektorit publik, janë një realitet konkret, i cili është i hidhur, dhe që zë një peshë të konsiderueshme në ngarkesën e përgjithshme të sistemit gjyqësor.   Numri në rritje i konflikteve gjyqësore me objekt marrëdhëniet e punës, e kombinuar nga ana tjetër, me një trupë gjyqësore ende të paplotësuar sipas kërkesave të ligjit, ka krijuar vonesa në shqyrtimin gjyqësor, jo vetëm të këtyre çështjeve, por në tërësi duke sjellë kështu shkelje të standardit kushtetues, si dhe të parashikimeve të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe të garancive për një gjykim të shpejtë, të drejtë dhe brenda një afati të arsyeshëm.   Studimi që INFOÇIP-i prezanton sot reflekton se, gjatë viteve 2017-2018 në Gjykatën e Apelit Administrativ, shqyrtimi i çështjeve të marrëdhënieve të punës përbën 30% të totalit të vendimarrjes së kësaj gjykate.   Sipas të dhënave që u sollën këtu nga INFOÇIP-i, Gjykata Administrative e Apelit në vitet 2017-2018 ka dhënë 10289 vendime themeli, nga të cilat 3001 vendime themeli, u përkasin çështjeve me objekt marrëdhëniet e punës.   Po sipas studimit rezulton, se 77% e padive për marrëdhëniet e punës u zgjidhën në favor të paditësit, pra në favor të punonjësit që është hequr padrejtësisht nga puna, apo i është cenuar një e drejtë që buron prej saj.   Ndërkohë që, nga evidencat e vendimarrjes së Gjykatës së Lartë në tre vitet e fundit, çështjet që kanë të bëjnë me përllogaritjen e pensioneve, sigurimeve shoqërore, përbëjnë rreth 60% të ngarkesës së punës vendimarrëse të kësaj gjykate.   Një tjetër e dhënë që rezulton nga ky studim është fakti se vetëm për vitet 2017-2018, taksapaguesit shqiptarë do të duhet të paguajnë 15 milion Euro më shumë, për të shlyer dëmin që kanë shkaktuar administratorët publikë përmes shkarkimeve të padrejta nga puna.   Referuar këtyre të dhënave është evidente që veprimtaria shtetërore nuk ka ndjekur shinat që i cakton ligji për respektimin e marrëdhënieve të punës, sa kohë që, konflikti gjyqësor midis individit dhe punëdhënësit shtet është në nivele alarmante.   Shteti për fat të keq, nga garanti i vijës së parë i marrëdhënieve të punës që duhet të ishte, është kthyer në shkelësin më problematik të tyre.   Këto të dhëna janë të rëndësishme për të analizuar objektivisht situatën dhe për të hartuar politika konkrete dhe masa konstruktive. Është e nevojshme që, të gjitha institucionet përgjegjëse, si Kuvendi, Këshilli i Ministrave, Departamenti i Administratës Publike, Inspektoriati Shtetëror i Punës, Komisioneri i Shërbimit Civil, Sindikatat, të angazhohen objektivisht për t’i dhënë zgjidhje kësaj gjendjeje.   Ndërkohë që disa institucione duhet të zgjohen nga letargjia ku kanë rënë dhe të marrin menjëherë masat menjëherë, pa asnjë vonesë. Kontrolli i Lartë i Shtetit dhe gjithë mekanizmat e tjerë të kontrollit shtetëror të efiçensës së përdorimit të financave publike, duhet të denoncojnë çdo rast abuzimi dhe çdo person përgjegjës.   Është e papranueshme që ngarkesa në sistemin gjyqësor, apo dëmet në buxhetin e shtetit, të vijnë nga po vetë institucionet publike nëpërmjet keqfunksonimit të tyre, ndërkohë që të gjitha kostot që vijnë nga këto procese gjyqësore, duhet t’i paguajë e gjithë shoqëria dhe të gjithë taksapaguesit e pafajshëm.   Ka ardhur koha që të shtrohet për diskutim dhe për t’u miratuar me ligj evidentimi i përgjegjësisë direkte të zyrtarit publik kur ai shkakton pushime të padrejta nga puna.   Me përgjegjësi direkte të zyrtarit, nënkuptoj qoftë përgjegjësisë penale të tij, përgjegjësi, kjo e cila duhet të qartësohet edhe më shumë si një dispozitë e veçantë në Kodin Penal, por edhe përgjegjësinë e drejtëpërdrejtë financiare për çdo dëm që i shkaktohet buxhetit të shtetit.   Ka ardhur koha që të sanksionohet me ligj që në rastet e pushimeve të padrejta nga puna, fatura e përballimit të dëmit t’i kalojë në ngarkim zyrtarit që ka marrë vendimin e padrejtë dhe që gjykata e ka konstatuar si shkelje.   Dëmi nuk mund t’i ngarkohet më taksapaguesve shqiptarë, të cilët nuk kanë asnjë përgjegjësi për këtë situatë, përkundrazi janë të dëmtuarit kryesorë.   Ndërkohë, mendoj se në këtë treyezë është e nevojshme të përmendim dhe të diskutojmë edhe mbi sektorin sindikal, i cili ka një rol të rëndësishëm për të luajtur në këtë drejtim, sidomos përpara se një çështje pune të përfundojë në gjykatë.   Kontratat kolektive duhen garantuar përpara se ato të zgjidhen padrejtësisht nga administratorë publikë apo privatë të papërgjegjshëm.   Sindikatat duhet të rikthehen në rolin e vet të natyrshëm, të garantuesit dhe promovuesit të kontratave kolektive të punës.   Dialogu social dhe garantimi i kontratave kolektive duhet të rigjejë një artikulim të ri dhe mbi të gjitha të efektshëm në promovimin e të drejtave në punë.   Së bashku me rolin garantues të gjykatës, kjo mund të ishte zgjidhja e duhur për të respektuar më mirë të drejtat në punë në Republikën e Shqipërisë.   Një sistem qeverisës që nuk promovon punën dhe burimet e ligjshme të jetesës, është një sistem i destinuar të dështojë.   Kuvendi dhe qeveria, duhen të bëjnë çmos që e gjithë forca kryesore e punës, ta japë kontributin e vet këtu në Shqipëri, duke ofruar mundësi, por edhe siguri për të drejtat në punë për të gjithë të rinjtë me qëllim dekurajimin e tyre për t’u larguar nga vendi.   Përfitoj nga rasti të falënderoj INFOÇIP-in për këtë vlerësim tematik kombëtar, por dhe mbështetësit e saj, Ambasadën Suedeze në Tiranë, ‘Olof Palme Internacional Centre dhe National Endowment for Democracy’, që bënë të mundur realizimin e këtij monitorimi!   Dhe meqenëse tema kryesore ka të bëjë me punën, ju uroj: Punë sa më të mbarë!”, – u shpreh Presidenti Meta.   Në këtë aktivitet ishin të pranishëm Ambasadori suedez Johan Ndisi, kryetari i Gjykatës Administrative të Apelit Kastriot Selita, Avokatja e Popullit Erinda Ballanca, Komisionerja e Shërbimit Civil Pranvera Strakosha, Drejtori Ekzekutiv i INFOÇIP-it Gert Shella, Drejtori i Përgjithshëm i ISP-së Arben Seferi, përfaqësues të KLSH-së, të Qendrës për të Drejtat në Punë, si edhe të organizmave ndërkombëtare e vendase të shoqërisë civile.

KLSH: Koncesionarët privatë nuk kanë likuiduar sasitë e naftës ndaj Albpetrol-it Marrëveshjet për hidrokarbure që Albpetrol ka me kompanitë private janë shoqëruar herë pas here me probleme, lidhur me detyrimet që këto të fundit kanë pa shlyer ndaj kompanisë shtetërore. Në një raport të fundit të KLSH nënvizohet se pjesa që Albpetrol duhet të përfitonte si likuidim në naftë nga aktiviteti i privatëve është mbartur si borxh, duke mos u shlyer sidomos në vitet kur çmimi i naftës në tregje ishte i lartë. “Gjatë zbatimit të marrëveshjeve hidrokarbure në vendburimet P, D, të zonës P, V, K, gjatë viteve të shfrytëzimit të zonave naftëmbajtëse, kontraktorët kanë krijuar detyrime në likuidimin e sasisë së naftës pjesë e Albpetrol SHA, nga PPE&PPA sipas marrëveshjeve hidrokarbure dhe për shërbimet e kryera nga Albpetrol SHA. Detyrimet janë krijuar në periudha kur çmimi i naftës bruto ka qenë disa herë më i lartë se çmimi aktual i naftës bruto (përjashtohet “TOG” nga konstatimi i sipërcituar” vlerëson KLSH. Ky i fundit nënvizon se detyrimet për shfrytëzimin në zonat Cakran-Mollaj apo Gorisht-Kocull kanë ardhur si efekt i ndryshimit të kontraktorit, raporton Monitor. “Vjelja e detyrimeve përbën risk për Albpetrol SHA, i cili vjen si pasojë e mundësisë së dështimit të kontraktorëve për vazhdimësinë e të zbatimit të marrëveshjeve hidrokarbure. Pavarësisht përpjekjeve të Albpetrol për vjeljen e detyrimeve, nuk janë bërë njoftimet për thyerje të marrëveshjeve dhe marrje të masave sipas tyre, njoftime sipas të cilave kontraktorët do të viheshin nën presion në kohën e duhur për shlyerjen e detyrimeve, ose dorëzimin e zonave të shfrytëzimit sipas marrëveshjeve” nënvizon raporti i auditit. Një tjetër problematikë që ka shoqëruar marrëveshjet ka qenë ajo për specifika të caktuara të dakordësuara më herët të cilat kanë përfunduar në arbitrazh. Kështu në një rast marrëveshja mes kompanisë publike dhe investitorit ka qenë e tillë që garantonte se për shërbime që kalonin vlerën 2 milionë USD Albpetrol mund të ndiqte hapjen e ofertave të tenderit. KLSH rekomandon që në këto raste Albpetrol duhet të marrë masa për të asistuar të gjithë procedurat që zhvillohen nga kontraktori për vlerën 2 milionë USD.

Presidenti i Republikës Ilir Meta, është pyetur sot nga gazetarët lidhur me kandidaturën e Bahri Shaqirit për kreun e KLSH-së. Në aktivitetin e organizuar sot për 100-vjetorin e vdekjes së Ismail Qemalit, Meta tha se do udhëhiqej vetëm nga Kushtetuta dhe interesi publik. “Kushtetuta, interesi kombëtar dhe interesi publik janë të vetmet që më udhëheqin në veprimet e mia. Faleminderit!”, është përgjigja e Metës. Kujtojmë se pak ditë më parë, deputeti i Partisë Socialiste dhe kreu i Komisionit të Ligjeve, Ulsi Manja, tha se propozimi i kreut të shtetit është antikushtetues duke qenë se emri i propozuar nuk është ekspert në fushën e financave. Ndërsa ai përmend se problem tjetër i kandidaturës së Shaqirit është edhe profili sipas tij i lartë politik i kandidatit me LSI-në.